Hoppa till sidans innehåll

Olle Sundin avslutar karriären: "Tappat motivationen"

31 AUG 2022 10:02
Olle Sundin väljer att lägga ner elitkarriären inför säsongen 2022-2023. Det är ett beslut som kommer efter en längre betänketid. – Det har växt fram under tid. Det är inget förhastat beslut, säger Sundin.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2022 10:02

När landslaget släpptes i våras var Olle Sundin del av det svenska alpina herrlandslaget. Under sommaren har han tränat på och deltagit på träningsläger men nu har han tagit beslut om att det inte blir fler säsonger på elitnivå. Efter att ha åkt skidor hela livet och satsat mot toppen har 24-åringen tagit stora kliv inom fartgrenarna. Men den senaste säsongen var känslan annorlunda. 

– Jag har väl kort sagt bara tappat motivation och glädje för skidåkningen. Det var något jag kände förra säsongen men jag ville ge det en chans till och därför valde jag och inte ta nåt beslut förra säsongen, säger Olle Sundin.

Vändning i Saas Fee


Barmarksträningen under sommaren har gått bra och han är i god fysisk form. Men under träningslägret på snö i Saas Fee i augusti landade han i beslutet som alltså grott fram under en längre tid.  

– Jag fortsatte och tränade på under sommaren, man får vara hemma med familj och vänner lite mer vilket underlättar, det har gått bra och känts bra. Jag hann inte reflektera om skidåkningen under sommaren men så stod jag där på första träningslägret i Saas Fee och insåg att det här är jag klar med, säger han och fortsätter:

– Det har växt fram under tid. Det är inget förhastat beslut. 

Att satsa mot toppen kräver fullt engagemang, både fysiskt och mentalt. Nu fanns inte längre motivationen och därför kändes det rätt att ta beslutet innan kommande säsong drar igång.

Störtlopp har tidigare känts grymt kul och man har bara velat åka om och om igen. Men förra säsongen kändes det mer som, när jag åkte på tävling och även träning, att det var skönt när man var klar. 

Tufft beslut att ta - ny tillvaro väntar

Sundin debuterade i Europacupen i Gällivare 2016 och i Världscupen i Wengens Alpina kombination 2020. Sedan dess har han samlat på sig tre pallplatser och en stor mängd topp 10-placeringar i Europacupen och på Alpina VM i Åre 2019 slutade han på 30e plats. Från karriären tar han också med sig tre SM-guld i störtlopp och super G. 

– Det är tufft att ta beslutet. Det här har ju varit en del av mitt liv hela livet egentligen och framför allt sista tio åren, men när jag väl tog beslutet och meddelade det kändes det väldigt bra. Det är tufft att komma till ett beslut men när man väl tar det känns det skönt.

Nu har han några veckors semester innan nästa äventyr och fas i livet börjar. Men redan 1 september börjar han jobba tillsammans med två kompisar som startat en auktionsplattform för entreprenad och maskiner. Senare väntar eventuellt studier mot programmering, eller byggteknik och design.

– Jag ska vara där minst ett år sen får jag se lite om det är så att jag väljer att börja plugga eller om jag fortsätter där. Jag har tyckt det har varit svårt att bestämma vad jag vill göra när jag varit fullt fokuserad på skidåkningen. Jag har haft lite funderingar men det är betydligt lättare nu när man vet har möjligheten att göra något annat. 

Kort om Olle Sundin

Klubb: Djurgårdens IF

Född: 17 december 1997

Meriter i urval: 3 SM-guld (2 störtlopp och 1 super G), 3 pallplatser i Europacupen (2 tredjeplatser och 1 andraplats), 13 topp 10-placeringar i Europacupen, 30e plats i Alpin kombination på Alpina VM i Åre 2019. 

Intressen: skidåkning (givetvis), segling, golf

20210529 Olle Sundin-P1015141.jpg

Olle Sundin väljer att lägga ner karriären. Foto: Ski Team Sweden Alpine

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info