Hoppa till sidans innehåll

Pietilä Holmner inför finaler i Lilla Världscupen: "Ha kul!"

04 MAR 2022 12:23
Det vankas finaler i Lilla Världscupen, Sveriges största ungdomscup för barn och ungdomar som älskar alpin skidåkning. Maria Pietilä Holmner minns när hon själv var med och skickar en hälsning: – Ha kul, och passa på att lära känna andra skidvänner.
  • Skapad: 04 MAR 2022 12:23

Kalle Anka-trofén, Volvotrofén, Chicky World Cup - kärt barn har många namn som det heter. Från starten 1970 har tusentals barn och ungdomar tävlat i Sveriges största alpina ungdomscup. 

För vissa, som för Ingemar Stenmark som vann Kalle Anka-trofén första året och igen 1972, kan det vara ett frö till en lång alpin karriär. Men för alla som deltar är Lilla Världscupen en möjlighet att utmana sina kompisar och att träffa vänner som också älskar alpin skidåkning och ha kul tillsammans.

Gemenskapen viktigast: ”Jättestarka minnen”

Maria Pietilä Holmner, tidigare landslagsåkare med världscuppallplatser och -segrar och mästerskapsmedaljer på meritlistan, var med när Lilla Världscupen gick under namnet Chicky World Cup.

– Det var höjdpunkten (på säsongen). Man samåkte, åkte runt på en massa olika orter, vi hade likadana kläder. Man kände sig stor. Att det var en cup och där framme finns en final, den hade man hört om och det var spännande för mig. Det är jättestarka minnen, säger Maria Pietilä Holmner och fortsätter:

– Det jag minns framför allt är gemenskapen man hittade där. Jag har förträngt hur det gick med resultaten, man kanske var besviken eller superglad just då. Men jag kommer ihåg att man fick träffa folk från hela Sverige och lagkänslan man hade. 

Hon växte upp med Västerbotten som hemmaplan och vid sidan av skidåkningen var det fotboll som var det största intresset.

– På den tiden spelade jag jättemycket fotboll och jag var en målspruta. Det var inte förrän precis innan jag sökte till gymnasiet som jag visste att skidåkning är min grej. Mina föräldrar ville att jag skulle testa många olika sker och det är jag tacksam för.

Skidglädje och vänner för livet

Chicky World Cup, som alltså senare blev Lilla Världscupen, var och är en stor del av utvecklingen för många skidåkare. För Maria Pietilä Holmner var det starten på en lång och framgångsrik karriär. Det visste hon inte då men det var i Chicky World Cup hon fick upp ögonen för att tävla. 

– Det var väl i den där åldern det blev större och större tävlingar. Det var ändå då man började känna tjusningen i stora tävlingar.

Vid sidan om tävlingsdelen en stor del av Lilla Världscupen att skapa skidglädje och gemenskap. Det är en plats för att träffa nya kompisar och många har kvar de vännerna för resten av livet. 

– Jag hade både klubbkompisar men var också i Tärnaby och tränade ofta. De jag träffade då, det är såna som jag än idag har kontakt med, säger Maria Pietilä Holmner.

Maria Pietilä Holmner minns Chicky World Cup med värme och skickar en hälsning till alla som nu ska ut på finaläventyr. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Finalerna drar igång - Gällivare först ut

I mars kör regions- och landsdelsfinalerna i Lilla Världscupen igång. Först ut är region 1 U11-U12 i Gällivare 5-6 mars. Engagerade föräldrar, arrangörer och glada barn- och ungdomar möts på åtta olika orter under hela mars månad. Maria Pietilä Holmner skickar en hälsning till alla som nu tar del av ett stort äventyr i skidbackarna.

– Förutom lycka till vill jag säga: Ha kul, och passa på att lära känna andra skidvänner. De kan man ha med sig länge i livet. 

Fakta om Lilla Världscupen

Föregångaren Kalle Anka-trofén arrangerades första året 1970. Däremellan har cupen gått under olika namn, som Volvotrofén och Chicky World Cup, innan den 1999 blev Lilla Världscupen. 2012 ändrades åldersindelningen från 10-13 år till 11-14 år. U12 tävlar inom sin region och U14 tävlar inom sin landsdel. 

Finaler

5-6 mars: Region 1, U11-U12, Gällivare, Gällivare SK
11-13 mars: Landsdelsfinal Svealand, U13-U14, Kungsberget, Gästriklands SF
11-13 mars: Landsdelsfinal Götaland, U13-U14, Åmål Höghedens SLK
12-13 mars: Region 5, U11-U12, Åmål, Höghedens SLK
19-20 mars: Region 3, U11-U12, Valfjället, Örebro SLK
25-27 mars: Landsdelsfinal Norr, U13-U14, Storklinten AK Skalp
26-27 mars: Region 2, U11-U12, Järvsö IF
26-27 mars: Region 4: U11-U12, Kläppen, Stockholms SF

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info