Hoppa till sidans innehåll

Rekordmånga skiddagar på de svenska skidanläggningarna

23 JUN 2022 14:15
Svenska skidanläggningar visar rekordökningar för den gångna vintersäsongen. Skiddagarna ökade med 17 procent jämfört med säsongen innan och totalt såldes skipass för 2,4 miljarder kronor, en ökning med 30 procent.
  • Uppdaterad: 23 JUN 2022 14:16

Den gångna vintersäsongen var rekordbra för de svenska skidanläggningarna. Det innebär den historiskt bästa säsongen någonsin. Svemester med familjen och längtan efter trygga naturupplevelser samt goda snöförhållanden är några av förklaringarna till ökningen. 

– Pandemivintrarna har inneburit många utmaningar för svenska skidanläggningar. Genom ett målmedvetet arbete och nära samarbete med övriga aktörer på skidorterna har vi kunnat erbjuda en trygg aktivitet - det är vi ödmjukt tacksamma över. Under pandemin har vi sett ett växande intresse för utförsåkning både hos våra större medlemmar i fjällen och bland de mindre hemmabackarna, säger Titti Rodling, vd för SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation.

Vintersäsongen 2021/2022 var även den historiskt bästa sett till antal skiddagar. Skiddagarna ökade med 17 procent jämfört med säsongen innan och det är 7 procent mer än före pandemin. En förklaring är att gästerna åker fler dagar på en säsong. 

Vintern startade tidigt med öppna anläggningar i hela landet under jullovet. Stockholmsbackarna har inte haft en så tidig säsongsstart på nio år. Efter en mild januari kom kylan åter och under sportloven kunde nästintill alla backar i hela Sverige ha öppet.

220623-SLOA-branschrapport-21-22-skärmavbild.jpg
Svenska skidanläggningars organisations branschrapport säsongen 2021/2022.  

Stort genomslag för Backa hemmabacken

Under vintern lanserade Svenska Skidförbundet i samarbete med SLAO, och Friluftsfrämjandet det gemensamma projektet Backa hemmabacken. Syftet var att öka tillgängligheten. Nu kan många hemmabackar rapportera rekordsiffror och vittnar om ett ökat intresse från sina närområden, främst från unga.

– Hemmabackarna är centrala för att öka tillgängligheten, mångfalden och för att få fler i rörelse under vintern, säger Titti Rodling.

Svenska skidanläggningar satsar 950 miljoner kronor

Under den gångna vintern investerade svenska skidanläggningar 175 miljoner kronor i liftar, pister och snötillverkning. Inför den kommande vintern planeras investeringar i backarna på sammanlagt cirka 950 miljoner kronor.

– Investeringarna visar på en stark framtidstro. Det är viktigt och glädjande att det sker nya satsningar så att vi kan möta det stora intresset för utförsåkning. Samtidigt lever vi nära klimatförändringarna. Därför utvecklar vi kontinuerligt vår kunskap och våra arbetssätt med målet att ha fossilfri drift 2027 av svenska skidanläggningar, säger Titti Rodling.

LÄS MER: SLAOs branschrapport 2021/2022.   

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info