Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: DANIEL GOETZHABER

Rönngren ur i andra åket - Odermatt stod pall

13 FEB 2022 09:42
Den ende svensken i herrarnas storslalom, Mattias Rönngren, inledde med en fin 13e plats i första men körde ur i andra i en tävling som präglades av snöfall, dålig sikt och uråkningar en masse: "Det är sikten som gör det svårt idag", säger Åreåkaren.
  • Skapad: 13 FEB 2022 09:42

Efter kalla, soliga och snöfria dagar på alpina arenan i Yanqing där underlaget varit stenhårt kom så snöfallet med besked på söndagsmorgonen. Det fortsatte också under första åket vilket gav dålig sikt och svåra förhållanden där över 30 åkare, nära en tredjedel av fältet, körde ur. Dessutom fick andra åket skjutas upp över en timme.

Schweizaren Marco Odermatt tog ledningen i första åket trots en stor miss där han var nära att köra ur. Men det var tajt i toppen där österrikaren Stefan Brennsteiner var tvåa med bara fyra hundradelar till Odermatt och Mathieu Faivre trea, ynka åtta hundradelar bakom. 

Mattias Rönngren, Åre Slk, var den enda svenska deltagaren i herrarnas OS-storslalom och lade sig på en fin 13e plats i första åket, 1.55 efter Odermatt. En plats han delade med Joan Verdu från Andorra.

– Backen är ganska fin men det är sikten som gör det svårt idag, säger han till Discovery. 

Rönngren ur i andra åket

Trots uppskjuten start var sikten fortsatt ganska dålig långt in i andra åket. Dessutom var underlaget ömsom hårt och mjukt och arrangören fick jobba för att få bort snön ur banan. Lagom till att det var Rönngrens tur lättade det något och sikten blev lite bättre. 

Rönngren hade 21 hundradelar att gå på till kroaten Filip Zubcic och behöll ledningen i inledningen av åket. Men i mittpartiet tappade han momentum efter en liten miss och i utgången på flacken strax därefter körde svensken dessvärre ur. Efteråt menar han att han aldrig riktigt kom in i andra åket och att han var stressad när misstaget kom. Rönngren tar nu sikte på lagtävlingen 19 februari. 

Ett utropstecken var Verdu som med startnummer 32 visade storåkning i andra åket. Han tog en ledning med 81 hundradelar i mål. Verdu har tre vinster i Europacupen den här säsongen men har bara ett resultat i världscupen på 15 starter. Hans superåk var i slutändan det tredje snabbaste och det gav honom en imponerande nionde plats. 

Kranjecs superåk gav silver

Men det största utropstecknet av alla var Zan Kranjec, åtta efter första åket, som också satte ner ett riktigt bra andra åk. Det gav honom en ledning med nära en och en halv sekund. Efterföljande Manuel Feller körde ur och det såg plötsligt ljust ut för slovenen som därmed gav sig in i medaljstriden. Mathieu Faivre låg trea efter första åket men missade rejält i andra. Kranjec behöll sin ledning och säkrade därmed en OS-medalj.

När tvåan Stefan Brennsteiner dessutom körde ur i den avslutande branten var det helt klart med minst silver och så var det Marco Odermatt kvar. Schweizaren har tagit fyra av fem storslalomsegrar den här säsongen men han tappade rejält mot Kranjec och klarade segern med 19 hundradelars marginal. Han var näst snabbast i andra åket efter Kranjec och tog därmed hem guldet före slovenen och fransmannen Faivre. 

Resultat

  1. Marco Odermatt, Schweiz
  2. Zan Kranjec, Slovenien +19
  3. Mathieu Faivre, Frankrike +1.34

DNF 2

Mattias Rönngren (13 efter första) 

Se fullständiga resultat här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info