Hoppa till sidans innehåll
Foto: HARALD STEINER

Säfvenberg bästa svenska i Schladming - Shiffrins 47e slalomseger

11 JAN 2022 22:06
Mikaela Shiffrin tog sin 47e världscupseger i slalom inför tomma läktare i Schladming. Och Charlotta Säfvenberg gjorde, som bästa svenska, sitt bästa resultat hittills den här säsongen.
  • Skapad: 11 JAN 2022 22:06

Damernas världscupslalom i Flachau hade flyttats till Schladming på grund av ökad smittspridning och genomfördes inför tomma läktare. Dock inte utan dramatik och ödesdigra gränslingar som förstörde kvällen för bland andra Anna Swenn-Larsson och schweiziskan Wendy Holdener. 

Charlotta Säfvenberg gjorde säsongens dittills bästa resultat i Zagreb där hon var 15e bästa åkare totalt och näst snabbast av alla i andra åket. Säfvenberg gick ut med startnummer 29 och var snabb till första mellantiden, hon tappade mot täten men åkte upp sig mot slutet av åket och gick in i mål 1.23 efter då ledande Petra Vlhova. Slovakiskan var först ut av alla och gjorde en tid som gav henne ledningen genom hela startlistan.

Säfvenberg bästa svenska i första

Tyskan Lena Dürr och kanadensiskan Ali Nullmeyer gjorde riktigt bra tider i första åket och gick in som tvåa respektive delad trea med Wendy Holdener efter Vlhova. Det var dock korta tidsavstånd i täten där de första åtta åkarna låg inom 79 hundradelar från Vlhova. 

Anna Swenn-Larsson, med startnummer sju, var först av alla till första mellantiden men gränslade och kom därmed inte med till andra åket. Sara Hector var 16e bästa åkare i första åket men fick inte riktigt till det i andra och gick in 88 hundradelar efter då ledande Laurence St Germain, Kanada. Det gav henne en 17e plats totalt. Sara Rask startade som 39e åkare men tog sig dessvärre inte till andra åket.  

Säsongens bästa resultat för Säfvenberg

Säfvenberg tappade några placeringar i andra åket och gick in som femma. Med det skulle hon bli bästa svenska för kvällen. Svenskan slutade på elfte plats vilket var nära en tangering av hennes bästa resultat i världscupen som är en tionde plats, och säsongens hittills bästa resultat. 

Mikaela Shiffrin var femma efter första åket och kom till Schladming från Kranjska Gora med sin första uråkning på fyra år. Hon fick inte till ett perfekt första åk men gick på typiskt manér upp i en betryggande ledning i andra, med över sekunden till godo. Wendy Holdener hade problem i sitt andra åk och det slutade med en gränsling högt uppe i banan. Detsamma hände Ali Nullmeyer som alltså låg trea efter första åket och hade chansen på en pallplats, sin första i karriären. Det öppnade för mer än en topplacering för Shiffrin. 

Shiffrins 47e slalomseger

Tvåan inför andra åket, Lena Dürr,tappade mot Shiffrin men klarade av att hålla sig på pallen och tog sin fjärde pallplats i karriären. Så var det Petra Vlhova kvar. Men slovakiskan klarade inte av Shiffrin den här gången och tappade initiativet. Amerikanskan hade till slut 15 hundradelar till godo på Vlhova och därmed tog en rörd Shiffrin sin 73e världscupseger, och hennes 47:e slalomseger i världscupen. 

Resultat från damernas världscupslalom i Schladming >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info