Hoppa till sidans innehåll

Säfvenberg favorit - och vinnare: ”Värderar den här tävlingen väldigt högt”

26 FEB 2022 16:36
Precis som i herrarnas första slalom för helgen var Bockslidens böljande backe utslagsgivande på damsidan. Och det var en helt ny topptrio på pallen i Svenska Spel Alpine Elite Tour-sammanhang på lördagen.
  • Skapad: 26 FEB 2022 16:36

Världscup- och mästerskapsmeriterade Charlotta Säfvenberg från Umeå Sk gick ut som femte åkare i startlistan och satte ner ett snabbt första åk där hon var 92 hundradelar före tvåan Julia Digerfors, Sollentuna Slk, och 96 före Ellen Robért, Bollnäs AK. Säfvenberg var, inte helt oväntad, favorittippad inför tävlingen och nerverna var på helspänn.

– Jag var väldigt nervös. Jag vet att jag är förväntad att vinna och det är inte en situation jag är van att vara i. Och jag vet att alla tjejer här hemma har väldigt hög fart så jag kände mig absolut nervös när jag stod på start, säger Säfvenberg, som är imponerad av backen.

– Det var väldigt hårt, jättefint underlag, lite hårdare än jag hade räknat med så det var perfekt. Och det var ganska snabba banor. Det är en utmaning för mig så det var en väldigt bra utmaning för mig idag att vara här och träna på att tävla. 

Det var en hel del åkare som fick bekymmer med just den utmaningen. 40 åkare tog sig i mål när 16 åkare, däribland cupledaren Cornelia Öhlund, försvann i första åket. 

Sahlin snabbast och på pallen - vinst för Säfvenberg

Ytterligare en Umeååkare, Wilma Marklund, som tog en storslam i Hassela i sin storslalomcomeback efter knäskada, lade sig på fjärde plats i första åket. Alva Wallin, som inför helgens tävlingar låg på tredje plats i totalcupen, gick in på femte plats.

Men i andra var det Emma Sahlin från Sollentuna Slk, sjua efter första åket med 1.39 upp till Säfvenberg, som hade mest fart under skidorna. Hon var 48 hundradelar före näst snabbaste åkare, Alva Wallin. Den tiden tog Emma Sahlin hela vägen till pallen och en andraplats, hennes första i Svenska Spel Alpine Elite Tour. Julia Digerfors slutade på en fin tredjeplats med 89 hundradelar upp till Charlotta Säfvenberg, som uppenbart höll för trycket.

Säfvenberg hade femte snabbaste tid i andra men det räckte till vinst med en marginal om 78 hundradelar i slutändan. Hon menar att det givet finns en skillnad på att tävla i Världscup kontra FIS-tävling på hemmaplan men att det i grunden är detsamma, och att standarden på Svenska Spel Alpine Elite Tour är på topp.

– Det är ju samma sak, det är röda och blå käppar, det är bra underlag, och man måste verkligen ladda på. Så jag värderar den här tävlingen väldigt högt som bra uppladdning inför min nästa (världscuptävling) i Åre, säger hon och fortsätter:

– Om FIS och Europacupen hade den här standarden jämnt skulle det vara väldigt mycket roligare att komma på Europacup. Det är jättekul med alla flaggorna, bra preparerat, det går fort och är effektivt, jättekul! 

Lyfter hemmaklubben Umeå SK

Förutom sina första poäng i Svenska Spel Alpine Elite Tour tar hon med sig Hejapriset värt 10 000 kronor som hon delar med hemmaklubben Umeå SK, en klubb som har en bred ungdomsbas som jobbar hårt med träning hela året runt.

– De är väldigt engagerade. Det är bra drag och verkligen många föräldrar som är insatta och det känns allmänt som att Umeå är en idrottsstad. Jag tycker det är väldigt kul att skidåkningen hänger med där, säger Säfvenberg.

Hemmaklubben har en särskild plats hos de flesta åkarna och Umeå Sk är inget undantag. Säfvenberg tycker att stöttning finns både i form av möjlighet till träning på hemmaplan och moraliskt stöd.

– Jag kan alltid komma hem och träna när jag vill, det är också många som hör av sig, skriver, tycker alltid det är kul när man kommer hem. Tar man sig upp i världscupen får man inte så mycket feedback från andra så det är väldigt kul att man kan komma hem och känna sig uppskattad hemma. Det höjer självförtroendet.  

Vad ska du göra med din del av prispengarna?

– Det går till semesterkassan, jag behöver semester!

Under söndagen väntar tävling två i Lycksele och det går att se sändningarna live via Östersundsposten, Länstidningen Östersund, Tidningen Härjedalen, Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten, Hela Hälsingland och Sundsvalls Tidning.

Resultat

1. Charlotta Säfvenberg, Umeå SK
2. Julia Digerfors, Sollentuna Slk
3. Ellen Robért, Bollnäs AK
4. Wilma Marklund, Umeå SK
5. Alva Wallin, Uppsala Slk
6. Matilda Edvinsson, Kiruna BK

Se hela resultatlistan >>
Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info