Hoppa till sidans innehåll

Säsongen är igång för Ski Team Sweden Grasski

14 JUN 2022 10:41
Hösten 2021 gick svensk grässkidåkning in som en del av Svenska Skidförbundet. Nu har också den första säsongen som SSF-gren dragit igång för det svenska grässkidåkningslaget Ski Team Sweden Grasski som laddar på hemmaplan för kommande FIS-tävlingar.
  • Uppdaterad: 14 JUN 2022 10:41

För ungefär ett halvt sekel sedan startade sporten grässkidåkning som ett komplement till vinterskidåkningen i Europa. 1971 etablerades en Europacup som 2000 ersattes av världscup och sedan 1979 arrangeras VM vartannat år. 

För ett antal år sedan tog Fabian Rimfors, barnbarnsbarn till skidlegendaren Olle Rimfors, sporten till Sverige och Brösarps backar i Skåne där det första inofficiella svenska mästerskapet anordnades 2012. Sedan dess har fler och fler hittat grässkidåkningen och hösten 2021 blev sporten del av Svenska Skidförbundet, SSF. 

– Vår uppgift är att med skidförbundets stöd skapa förutsättningar för att våra åkare ska lyckas internationellt, säger tränaren Rikard Nord.

Säsongen är igång

Nu är också säsongen dragit igång för Ski Team Sweden Grasski. Österrikiska Rettenbach stod i helgen värd för storslalom- och super G-världscuptävlingar men det svenska laget valde att köra sitt tredje träningsläger på hemmaplan för att förbereda sig inför kommande helg. Då väntar FIS-tävlingar i Orlicke Zahori, Tjeckien, med storslalom, super G och slalom.

Det svenska teamet består främst av Edvard Nord från Linköping och Carl Söderlund från Norrköping. Nord, född 1995, är en rutinerad grässkidåkare som gör sin sjätte tävlingssäsong ute i Europa med ett brons från Junior-VM i Iran som främsta merit. Söderlund, född 2001, gör sitt sista år som junior men har hunnit med fyra världscupssäsonger så långt.

Siktar mot VM och JVM

Efter två säsonger där Coronapandemin påverkat både tränings- och tävlingsmöjligheter är Nords största mål att åka och tävla så mycket som möjligt för att ladda inför VM som arrangeras i Iran 2023. 

– Jag ser fram emot kommande tävlingssäsong och har som mål att komma topp tio på en världscuptävling, säger han.

För Söderlund är Junior-VM 16-20 augusti i tyska Neudorf säsongens höjdpunkt.

– Jag hoppas kunna komma dit väl förberedd och skapa bra förutsättningar för VM 2023 och att vara på topp tio på JVM i år, säger Carl Söderlund. 

Teamet kommer att resa en hel del ute i Europa under sommaren då tävlingar i Tjeckien, Slovakien, Tyskland och Italien står på schemat. Laget avstår dock tävlingar i Schweiz, Iran och Österrike till förmån för träningsläger på hemmaplan, dels i Järabacken i Jönköping och dels i hemmabacken Vrinnevibacken som ligger i centrala Norrköping. 

Vill du läsa mer om grässkidåkning? Gå till Ski Team Sweden Grasski >>

Foto: Carl Söderlund under VM i Stitna, Tjeckien, 2021. 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info