Hoppa till sidans innehåll

Säsongen över för grässkidåkning - siktar mot Sverigetävling

22 SEP 2022 15:00
Säsongsavslutningen för Ski Team Grasski bjöd på blandat väder och intensiva tävlingsdagar. Efter fyra dagars tävlande i italienska Sauris sammanfattar Team Manager Fredrik Söderlund säsongen och blickar fram mot nästa.
  • Uppdaterad: 22 SEP 2022 15:00

Världscupavslutningen i italienska Sauris 8-11 september avslutade årets tävlingssäsong för Ski Team Sweden Grasski. Under tre tävlingsdagar med storslalom, slalom och super G bjöds det på sol, ösregn och allt däremellan. Regnet blev en utmaning och skapade svåra förutsättningar när Edvard Nord representerade de svenska färgerna.

– Det kraftiga regnet under åken gjorde det mycket svåråkt och förhållandena var chansartade för samtliga åkare, säger Fredrik Söderlund, Team Manager för Ski Team Sweden Grasski.

I den inledande storslalomen var Tjeckiens Martin Bartak snabbast av alla, med 1.23 respektive 1.31 till godo på den italienska duon Daniele Buio och Marco Gritti. Nord hade den 10e bästa tiden i andra åket och slutade på 19e plats. I slalomen slutade det dessvärre med en uråkning för Nord i första åket, något han inte var ensam om. Återigen var det Tjeckiskt i topp i form av Jan Borak som vann, 53 hundradelar före Marco Gritti och med sekunden till godo på Filippo Zamboni, båda från Italien.

I den avslutande super G-tävlingen slutade det med 23e plats för Edvard Nord. Högst upp på prispallen stod Ales Knor, även han från Tjeckien, som vann före Mirko Hueppi, Schweiz, och Leopold Shoen, Österrike. 

FIS-tävlingar anordnas i Sverige

Med världscupsavslutningen avslutas även det svenska lagets säsong, samtidigt som den alpina säsongen närmar sig snabbt. Laget ser tillbaka på deltagande i två världscuphelger, fyra europacupsamlingar och ett Junior-VM. Under sommaren har tävlande varvats med träningsläger i hemmabacken i Norrköping och i Järabacken i Jönköping men också med träningar i Europa med åkare från Tyskland, Tjeckien och Italien.

Delmålet med framskjutna placeringar i världscupen har uppnåtts och nu siktar laget mot VM 2023 i Dizin, Iran.

– ­Tyvärr nådde vi inte ända fram på Junior-VM men vi tar nya tag och är rejält taggade inför VM som går i en av grässkidstourens finaste och bästa backar, säger Fredrik Söderlund.

Sverige kommer dessutom att stå värd för FIS-tävlingar när det anordnas tre sprint-slalomtävlinar i Norrköping 16-18 juni kommande sommar. Dessutom kommer fler få chansen att testa grässkidåkning.

– Vårt arbete med att fortsätta sprida vår sport samt att komma ut till distrikten och visa upp den pågår för fullt och nästa år kommer vi att synas på ett flertal ställen runtom i Sverige för att anordna prova på event, säger Fredrik Söderlund.

Resultat världscupavslutning Sauris

Resultatlista >>

Storslalom

1) Martin Bartak, 1.13.15, (CZE), 2) Daniele Buio, +1.23 (ITA), 3) Marco Dante Lorenzo Gritti, +1.31 (ITA), 19) Edvard Nord, +3.61 (SWE)

Slalom

1) Jan Borak, 1.04.70, (CZE), 2) Marco Dante Lorenzo Gritti, +0.53, (ITA), 3) Filippo Zamboni, +1.00 (ITA), DNF) Edvard Nord (1st run), (SWE)

Super G

1) Alex Knor, 33.11, (CZE), 2) Mirko Hueppi, +0.06, (SUI), 3) Leopold Shoen, +0.11, (AUT), 23) Edvard Nord, +1.84 (SWE)

Frågor?

 Har du frågor om Ski Team Sweden Grasski eller annat som rör grässkidåkning? Kontakta:

Fredrik Söderlund, Team Manager

This is a mailto link 

+46 70 871 02 39 

 
Rickard Nord, tränare

+46 76 827 96 74


Du kan också mejla till This is a mailto link 

Följ Ski Team Sweden Grasski på sociala medier

Instagram logo 40x40.png

Facebook logo 40x40.png

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info