Hoppa till sidans innehåll

Silfält i topp - igen - i Svenska Spel Alpine Elite Tour

26 FEB 2022 15:36
Den femte deltävlingen i Svenska Spel Alpine Elite Tour, och den första av två i Lycksele, slutade med dubbelt finskt på pallen. Men Johan Silfält fortsätter att skörda poäng och klämde sig in på andraplats - hans femte den här säsongen.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2022 15:36

Det var ett stort startfält med runt 90 herrar som inledde helgens dubbla slalomtävlingar i Lycksele. Många hade dock bekymmer i Bocksliden som bjöd på en utmaning med traverser, sidledes lutning och branter. 48 åkare tog sig i mål och snabbast av alla var återigen Johan Silfält, Valfjällets Slk. 

– Det kändes bra, det kändes som ett underlag som passar mig, hårt och fint och så gillar jag den här backen jättemycket. Det är en av de bästa backarna vi har i Sverige tycker jag, så en bra känsla, säger Silfält.

Med startnummer elva stod han åter på startlistan efter frånvaron senast och tog ledningen i första åket med tre hundradelar tillgodo på Lukas Karlberg och femton ner till Christopher Wisén, båda från Mälaröarnas ASK. 

Silfält ledde totalcupen i Svenska Spel Alpine Elite Tour fram till fjärde omgången men petades ner av Tobias Hedström, Duveds IF, efter Hedströms vinst och andraplats på super gn i Åre. Hedström var först ut av alla och landade till sist på sjätte plats i första åket med 66 hundradelar upp till Silfält. 

I andra åket var det också Johan Silfält som var bäste svensk. Men Salomo Sirvio, Finland, som gjort bra ifrån sig i bland annat deltävlingarna i Klövsjö, var snabbare. Sirvio låg femma efter första åket och var snabbast av alla i andra, före Alfred Olsson från Vemdalens IF. Silfält slutade som tvåa, 78 hundradelar efter Sirvio, sju före trean Joel Palosaari. 

Silfält tvåa - dubbelt finskt på pallen

Det blev alltså dubbelt finskt på pallen men då Svenska Spel Alpine Elite Tour är en nationell cup är det bäste svensk som tar vinstpoäng i totalcupen och Svenska Spels Hejapris värt 10 000 kronor. Alfred Olsson slutade som näst bäste svensk på fjärde plats och Christopher Wisén slutade som tredje. 

Lördagens andraplats blir Silfälts fjärde pallplats i cupen den här säsongen och han närmar sig ledningen igen i totalcupen där det efter lördagens tävling skiljer enbart två poäng mellan Silfält och Hedström som slutade på elfte plats. Han var nöjd med första åket och men tyckte det fanns mer att ta av i andra. 

– Jag får vara nöjd med det. Mitt mål med varje rejs är att åka så snabbt jag kan och verkligen åka för det, sen kan inte jag påverka vad någon annan gör. Jag har fokus på mig själv, men jag har hög fart i mig och tanken är att jag ska få ut den och vill gärna visa det. 

Räknat ut hur många kaffekoppar det motsvarar

Alpint är en kostsam sport och för Silfält, som är del av Tärnaby Alpin Elit och pluggar samtidigt som han satsar på sin skidåkning är varje krona viktigt. Han vet dock inte exakt vad pengarna ska gå till men har, enligt egen utsago och på skoj, räknat ut hur många kaffe han kan köpa på macken för vinstsumman.

– Vi har pratat om det ofta nu när vi haft några intervjuer nu där vi skojat om det, men jag kommer inte göra så mycket roligt egentligen utan det går direkt in i satsningen för att kunna hålla på med det här. Det är jag otroligt tacksam över, säger han.

Valfjället ligger vid Åmotfors, cirka en halvtimme norr om Arvika, och Valfjällets Slk har nu fått ännu ett bidrag till kassan. 

– Vi ska väl fortfarande prata ihop oss men det känns otroligt kul, nu har jag dragit in 20 000 kronor till klubben och det känns jättekul om vi kan få det att påverka verksamheten positivt på något sätt. 

Under söndagen väntar tävling två i Lycksele och det går att se sändningarna live via Östersundsposten, Länstidningen Östersund, Tidningen Härjedalen, Dalarnas Tidningar, Dala-Demokraten, Hela Hälsingland och Sundsvalls Tidning.

Resultat

Cupresultat inom parantes

1. Salomo Sirvio, Finland
2. (1) Johan Silfält, Valfjällets Slk
3. Joel Palosaari, Finland
4. (2) Alfred Olsson, Vemdalens IF
5. (3) Christopher Wisén, Mälaröarnas ASK
6. (4) Lukas Karlberg, Mälaröarnas ASK
7. (5) Jonathan Skörelid, Bergsjö-Hassela Alpina
8. (6) Niklas Ekstrand, Huddinge SK AF

Se hela resultatlistan >>

Se ställningen i totalcupen >>

Läs mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info