Hoppa till sidans innehåll

Sundin Europacuptvåa i Kvitfjell - tog personbästa

09 FEB 2022 15:55
En andraplats och personbästa: Europacupsejouren i norska Kvitfjell började på bästa sätt för Olle Sundin. Samtidigt drabbades Alexander Köll av ett möjligt bakslag efter en misstänkt känning i knäet.
  • Uppdaterad: 09 FEB 2022 15:55

Tävlingarna i Kvitfjell ersätter den inställda Europacupensejouren i Garmisch Partenkirschen 1-2 februari och det svenska laget såg en framgång direkt. I konkurrens med åkare som vi är vana att se i världscupssammanhang, som Ralph Weber, Guglielmo Bosca, och Daniel Danklmaier, gjorde Olle Sundin sitt bästa resultat i ett Europacupsstörtlopp någonsin i norska Kvitfjell på onsdagen.

24-åringen var sjua på träningen på tisdagen vilket kanske var en indikation på att tävlingen på torsdagen skulle bli en framgång. I soligt och nollgradigt väder var det schweizaren Ralph Weber som var snabbast av alla. Men det skiljde ynka sju hundradelar ner till Sundin, som i sin tur hade elva till godo på trean Bosca, Italien.

Pallplatsen blir Sundins tredje i Europacupen där han tidigare varit som bäst trea. I världscupssammanhang har han sammanlagt åtta starter så långt, senast i Val Gardena där han startade som 47a och slutade på 37e plats. 

Olycklig landning för Köll - ska röntga knäet

Kvitfjell blev Alexander Kölls första störtloppstävling sedan världscupen i Kitzbühl 24 januari 2021 efter att ha dragits med känningar av den nackskada han ådrog sig i Val d’Isere i december 2020.

På tisdagens träning var 31-åringen snabbast av alla och på onsdagen var han bra med tills han landade fel i ett hopp. Köll åkte hela vägen ner men hade känningar i ett knä. Han mår enligt tränare Charly Pichler bra och är kvar i Kvitfjell men inväntar röntgen för kontroll. 

– Vi flyger till Österrike, förhoppningsvis imorgon bitti, och gör en röntgen där, säger Charly Pichler. 

Nya besked om Köll väntas efter avslutad kontroll på torsdag eller fredag. 

Johan Hagberg, Avesta AK, slutade på 30e plats efter en fin andraplats på tisdagens träning. Unge Grim Wallin slutade på 60e plats, Olle Hahlin på 63e, Malte Lindberg på 65e och 18-årige Emil Nyberg på 72a.

På torsdagen väntar ny störtloppstävling och på fredagen super g. 

Resultat

1. Ralph Weber, Schweiz 1.30.01
2. Olle Sundin, Sverige +0.07
3. Guglielmo Bosco, Italien +0.37

30. Johan Hagberg, Avesta AK
60. Grim Wallin, Östersund-Frösö Slk
63. Olle Hahlin, IFK Arvidsjaur AK
65. Malte Lindberg, Åre Slk
71. Emil Nyberg, Sundsvalls Slk

DNF
Alexander Köll, Landskrona Ski Club

Se hela resultatet från Kvitfjell 9 februari här >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info