Hoppa till sidans innehåll

Tajt kamp när Silfält tog hem segern i Hassela

05 FEB 2022 17:03
Herrarnas första storslalom i Svenska Spel Alpine Elite Tour i Hassela blev en tajt kamp om hundradelarna. Johan Silfält gick ur den fajten som vinnare före cupledaren David Törnqvist och Lukas Karlberg.
  • Uppdaterad: 05 FEB 2022 17:03

Fjolårsvinnaren och ledaren av totalcupen i Svenska Spel Alpine Elite Tour, David Törnqvist från IFK Borlänge, var jagat villebråd i herrarnas första storslalom av två i Hassela. Det var en tuff bana i första åket där det var avgörande att få med sig farten ut på de flacka partierna i backen. 

Törnqvist var först ut av alla i första åket och lyckades med just det. Han presterade en tid som gav honom ledningen fram tills det var dags för Johan Silfält, Valfjällets Slk, med startnummer 12. Silfält klämde sig in före Törnqvist och behöll den ledningen genom första åket. 

Men det var tajt i toppen. Det skiljde bara 13 hundradelar mellan Silfält och tvåan Törnqvist. Och mellan Törnqvist och trean Odin Hjartarson var skillnaden bara en ynka hundradel och det var dryga sekunden upp för sista åkare på topp tio: Gustaf Lindqvist. Ett utropstecken i första åket var Fredrik Nilsson, Åre Slk, som startade med 65 på nummerlappen och klämde sig in på 12e plats. 

Törnqvist och Silfält i tajt kamp i toppen

Odin Hjartarson låg trea efter första åket och hade ungefär en halv sekund att gå på mot då ledande Lukas Karlberg men tappade i andra och lade sig på fjärde plats. Karlberg, som låg sexa efter första åket med 61 hundradelar upp till Silfält, gjorde ett fint andra åk som skulle ge honom som minst en tredjeplats. 

Upplösningen blev en kamp mellan kompisarna Törnqvist och Silfält som vid senaste storslalomen i Svenska Spel Alpine Elite Tour i december tog en varsin vinst. Törnqvist presterade även i andra åket och lade sig före Karlberg i mål. Men det var Silfält som hade marginalerna på sin sida. Han åkte in med 26 hundradelar till godo före Törnqvist som alltså fick nöja sig med en andraplats.  

Med det slutade Karlberg trea. Axel Lindqvist, som var fyra efter första åket, behöll den placeringen före William Jonsson, som klättrade sex placeringar från första till andra åket och Odin Hjartarson. Fredrik Nilsson slutade på 14e plats till slut och stod alltså för dagens klättring.

– Jag tycker det var två bra åk. Det var så som jag ville åka i båda åken. Jag följde planen bra och satte de momenten jag hade bestämt mig på förhand för att sätta så det var bra, säger Johan Silfält efter vinsten. 

Tränade flackåkning inför Hassela

Det var kanske ingen slump att det gick bra att behålla farten på den berömda Hasselaflacken. Uppladdningen inför helgens tävlingar i Hassela bestod av tre dagars träning i Tärnaby med just åkning på platten. 

– Vi visste det skulle vara så här så när vi ändå skulle hit ville vi förbereda oss naturligtvis. Vi har haft några pass med inriktning mot flackåkning.

Johan Silfält tar därmed sin andra seger i Svenska Spel Alpine Elite Tour och närmar sig Törnqvist i toppen. Med dagens poängskörd skiljer det bara 14 poäng mellan de båda. Och Silfält kommer att fortsätta jaga.

– Jag tycker det är bra att det finns en cup för alla på hemmaplan och att de bästa kommer och samlas och kör. Det visar ju vilka som åker snabbast och det är kul att få några tävlingar som det är lite mer drag kring, som det blir naturligt att satsa på för alla som är i Sverige.

Klubben ligger varmt om hjärtat

Med sig från dagens tävling tar han Svenska Spels Hejapris värt 10 000 kronor varav hälften kommer gå in i hans egen satsning och resten delas med hemmaklubben. För Silfält ligger klubben och dess engagemang varmt om hjärtat. 

– Den har betytt och betyder jättemycket. Det är ju där jag vuxit upp och lärt mig åka skidor från början och som sagt det är otroligt mycket trevliga människor som jag känner stöd från fortfarande. Så den betyder jättemycket. 

Och han har en tanke om vad pengarna skulle kunna gå till.

– Jag tycker det är väldigt många duktiga människor som jobbar i klubben så det de vill lägga pengarna på är nog bäst. Men att få så många som möjligt att börja åka skidor och att få så många som möjligt att villa hålla på så länge som möjligt. Hur man ska göra det är mer upp till dem tror jag.

Resultat

  1. Johan Silfält, Valfjällets Slk
  2. David Törnqvist, IFK Borlänge
  3. Lukas Karlberg, Mälaröarnas AK
  4. Axel Lindqvist, Sundsvalls Slk
  5. William Jonsson, Klövsjö AK
  6. Odin Hjartarson, Östersund Frösö Slk

Här hittar du hela resultatlistan från herrarnas storslalom i Hassela 5 februari >>

 

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info