Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Toppstart på Europacup i Almåsa: "Hoppas vi kan imponera"

22 FEB 2022 18:08
Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre när Almåsa stod värd för sin första Europacuptävling någonsin. PA-backen badade i strålande sol och flera svenskar samlade både toppresultat och personbästa.
  • Uppdaterad: 22 FEB 2022 18:08

Almåsa, mitt i vackra Offerdalsbygden, bjöd på strålande sol från klarblå himmel, tio minusgrader och rättvisa förhållanden. Snabbast av alla i första åket var Joaquim Salarich, Spanien, men bara med fyra hundradelar till godo på schweizaren Noel von Gruenigen och sju till tysken Anton Tremmel. Men det var en svensk som skulle blanda sig i toppstriden, och stå för dagens klättring, i andra åket. 

Carl Jonsson från Klövsjö Alpina knep den sista platsen på topp 30 i första åket och var därmed först ut i andra. Där satte han ner ett åk utan några märkbara misstag och bjöd på firande i mål.

– Jag gjorde mitt bästa men i sånt här väder och på det här stället är det lätt att ha kul så jag njöt lite av stunden och vevade lite med staven och så. Utan att veta hur det gick, säger Jonsson.

Jonsson hade den snabbaste tiden i andra åket och det såg länge ut som att det skulle bli pallen för 21-åringen. Men tre åkare var snabbare och med bara fyra hundradelars marginal på fel sida slutade han på fjärde plats. Det är hans bästa resultat i Europacupen så långt och han var nöjd med arrangemanget i Almåsa.

– De har gjort ett jättebra jobb med backen, jobbat hela veckan. Det är fruktansvärt jämna förhållanden och strålande sol. Det är väldigt professionellt, säger Jonsson.

Dubbelt schweiziskt i topp

Snabbast av alla för dagen var Noel von Gruenigen, Schweiz, före lagkamraten Fadri Janutin och Joaquim Salarich. Von Gruenigen var givetvis nöjd med insatsen och resultatet men också imponerad av arrangemanget. 

– Det här är min första Europacupvinst så jag är jättenöjd med min dag här i Sverige, det är ett så bra evenemang. Det är ganska mycket folk här vilket jag inte hade förväntat mig. Det är så många barn här och jag hoppas vi kan inspirera dem att göra det vi gör någon dag, säger von Gruenigen.

Flera i det svenska laget visade bra form under tisdagen, den första av två tävlingsdagar i PA-backen i Almåsa. Jesper Brändholm, Sälens IF, gick ut med startnummer 46 och tog sig inte bara in på topp 30. 

Personbästa för Brändholm och Ermeskog

Han lade sig på en lovande elfteplats inför andra åket med 92 hundradelar upp till då ledande Joaquim Salarich, Spanien. I andra åket fick han inte riktigt till det men slutade på 15e plats vilket är personbästa i Europacupen även för honom. 

Lucas Ermeskog, Åre Slk, hade startnummer 78 och slutade på 45a plats i första åket. I andra körde 18-åringen upp sig till 29e plats och gjorde efter fyra starter i Europacupen sitt hittills bästa resultat. 

Adam Palmér, Örebro Slf, gjorde också sitt första Europacupframträdande och slutade på 62a plats vilket tyvärr innebar att han inte kvalificerade sig till andra åket. Lukas Karlberg från Mälaröarna Alpina slutade på 49e plats och Alfred Olsson på 58e plats i första åket men körde dessvärre ur i andra. 

Under onsdagen kommer en ny chans när det är dags för slalomtävling nummer två. Tävlingarna, som arrangeras av Almåsa Alpina Klubb, startar 09.30 och går att se live via Expressen och MittMedias lokala titlar. 

Resultat

1. Noel von Gruenigen, Schweiz 
2. Fadri Janutin, Schweiz
3. Joaquim Salarich, Spanien

Svenska resultat

4. Carl Jonsson, Klövsjö Alpina
15. Jesper Brändholm, Sälens IF
29. Lucas Ermeskog, Åre Slk
62. Adam Palmér, Örebro Slf

DNF 1

William Jonsson, Klövsjö Alpina
Axel Lindqvist, Sundsvalls Slk
Tobias Windingstad, Jönköpings Slk
Fabian Ax Swartz, Lidingö Slk

DNF 2

Alfred Olsson, Vemdalens IF
Lukas Karlberg, Mälaröarna Alpina

Se hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info