Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Upplagt för tuff match på Svenska Spel Alpine Elite Tour i Lycksele

25 FEB 2022 12:04
Lycksele står värd för helgens dubbla slalomtävlingar i Svenska Spel Alpine Elite Tour och på startlistan finns både Världs- och Europacupmeriterade åkare, som Charlotta Säfvenberg. – Det är jättemycket värt för övriga åkare, säger Jens Wissting,
  • Skapad: 25 FEB 2022 12:04

Svenska Spel Alpine Elite Tour är inne på femte tävlingsomgången av sju och denna gång är det Lycksele som står värd för dubbla slalomtävlingar. Bocksliden heter backen och Lycksele IF Alpin klubben som står bakom arrangemanget. 

Lycksele har tidigare stått värd för finalerna i Alpine Elite Tour men den ligger senare i år och den här helgen passar bra, därför arrangeras en av deltävlingarna här.

– Vi har haft dubbla träningar där lagen tränar inför imorgon och det känns bra. Det verkar vara ordning och vi är redo. Vi har minusgrader och det ska bli sol eller halvklart i helgen så det känns bra, säger Jens Wissting, tränare i Lycksele IF Alpin och chef för tidtagningen under helgens tävlingar.

Världscup- och Europacupåkare på start

Många i klubben är engagerade i tävlingarna och inte minst de yngre åkarna som får chansen att uppleva evenemanget, få erfarenhet och bli inspirerade.

– De yngre åkarna är föråkare och hjälper till vid tävlingarna. Det är framför allt att därför vi håller på så att de får växa in i det. Det blir ett naturligt steg, säger Wissting.

På damsidan är det fortsatt Cornelia Öhlund, Åre Slk, som har en betryggande ledning i totalcupen med 620 poäng efter att ha stått på pallen under samtliga tävlingshelger. Öhlund och Susanne Jakobsen, Storklintens Alpina Skalp,  kommer direkt från Europacuptävlingar i Bad Weissee, där de båda gjort fina resultat, och åker direkt till Lycksele. 

Många av de som deltar i Svenska Spel Alpine Elite Tour får chansen även i Europacupen. Det är en chans att visa form och goda resultat och det är bra för övriga åkare som får större chanser att sänka sina FIS-poäng när högt rankade åkare står på start.

– Det känns jättekul att gänget som är i Tyskland nu tar jobbet och kommer hit. Det är jättemycket värt för övriga åkare, inte bara för oss som arrangör, säger Jens Wissting.

Säfvenberg: "Att tävla är bästa träningen"

Med på startlistan i Lycksele finns också välrdscup- och mästerskapsmeriterade landslagsåkaren Charlotta Säfvenberg som gör sin första start i Svenska Spel Alpine Elite Tour.

– Det här är en spontangrej. Formen är för tillfälligt lite svajande så jag hade egentligen tänkt ta hem skidorna för att träna lite extra men så hörde jag ryktas om tävling på hemmaplan med en hel del skrämmande namn på anmälningslistan, säger säger Säfvenberg och fortsätter:

– Då var det bara att anta utmaningen och ställa upp.

Svenska Spel Alpine Elite Tour samlar många av de bästa åkarna i Sverige och ger inte bara möjlighet att samla poäng och priser utan också bra tävlingserfarenhet. Och som den bäst rankade åkaren i slalom hoppas Säfvenberg kunna sätta press på övriga åkare. 

– För mig är att tävla den bästa träningen jag kan få och att stå på startlinjen som bästa rankade åkare kommer förhoppningvis att höja pulsen och sätta lite extra press!

Totalt har 59 damer och 94 herrar anmält sig till tävlingarna i Lycksele och på herrsidan kommer det att bli en tajt match mellan cupledaren Tobias Hedström, Duveds IF, och de som jagar efter honom i totalcupen, som Johan Silfält från Valfjällets Slk.  

Efter ett uppehåll under tävlingarna i Åre finns det nu chansen att se tävlingarna från Lycksele live igen. Svenska Spel Alpine Elite Tour sänds live via Mittmedias kanaler. 

Se mer om Svenska Spel Alpine Elite Tour >>

Se startlista, följ livetiming och se resultat >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info