Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: MAXIM THORE

Uråkning för Hector i Åre - men behåller cupledningen

11 MAR 2022 19:35
Pallplatser och viktiga poäng stod på spel när Sara Hector hade chansen att säkra storslalomcupen. Men det slutade med antiklimax i form av en uråkning: – Just nu är jag lite irriterad, säger Hector. Samtidigt blev det poäng för två andra svenskor.
  • Uppdaterad: 11 MAR 2022 19:35

Inför fredagens storslalom i Åre handlade snacket främst om Sara Hector, ledare av storslalomcupen, och närmast jagande Tessa Worley och, något längre bak, Mikaela Shiffrin. I första åket var det däremot Petra Vlhova och Marta Bassino som tog taktpinnen. Bassino tog en tidig ledning men blev nedknuffad av Vlhova som såg ut att ha ett monsteråk på gång. Hon hade nära 80 hundradelar till godo men tappade nästan hela försprånget mot slutet och var tre ynka hundradelar före Bassino i mål. 

Sara Hector gjorde sin första världscupsstart och tog sina första världscuppoäng i Åre i december 2009. Tillbaka på hemmaplan efter sex raka pallplatser den här säsongen var förväntningarna höga, särskilt då hon hade chansen att säkra vinsten i storslalomcupen. 

Hector trea inför andra

Hector fick en något skakig inledning och tappade tid mot Vlhova. Som mest låg hon åtta tiondelar bakom men hon tog igen fart mot slutet av åket och gick in som trea, med 29 hundradelar upp till slovakiskan. Tessa Worley gick in på femte plats i första åket, 31 hundradelar efter Hector. 

Franziska Gritsch, som tog sig in på 25e plats i första åket, stod för ett monsteråk i andra och klättrade 19 placeringar. Den första som inte tappade hela försprånget mot österrikiskan var landsmaninnan Ricarda Haaser som låg tia efter första åket.

Mikaela Shiffrin låg sexa efter första åket och satte ner ett stabilt andra som till slut knuffade ner den österrikiska dubbeln från toppen. Tessa Worley, som alltså behövde samla tillräckligt med poäng för att hota Hector i storslalomcupen, klarade dock inte av Shiffrin och lade sig på andra plats i mål. 

Hector ur - Shiffrin och Worley trea och fyra

Det slutade med ett tråkigt antiklimax för Hector inför hemmapubliken i Åre. Svenskan startade med full fart men skidan högg till och hon gränslade tidigt i andra åket. Därmed försvann inte bara chansen på pallen i Åre utan också poäng i kampen om cupsegern. 

– Det var jätteirriterande, det brukar inte ske jätteofta. Det gick jättefort, det hade säkert kunna bli bra men det högg till. Just nu är jag lite irriterad men det går över, säger Hector. 

Hon får en ny chans att glädja hemmapubliken på lördagen när det är dags för slalom.

– Jag hoppas jag känner mig fit for fight och bra imorgon så blir det en härlig dag. 

Det blev dock ingen pallplats för närmaste konkurrenten Worley heller. Marta Bassino stod för ett skickligt åk och tog över ledningen före Shiffrin. Den fick hon dock inte behålla länge när Petra Vlhova satte ner precis det åk hon tappade i första åket. Slovakiskan var hela 1.24 före Bassino i mål och tog en säker seger.

Med den oväntade upplösningen i Åre behåller Hector sin ledning i storslalomcupen men det skiljer nu bara fem poäng ned till Worley inför världscupavslutningen i nästa vecka. Även trean Shiffrin närmade sig Hector med sin tredjeplats. 

Världscuppoäng för Alphand och Aronsson Elfman

Förutom Hector gick även Estelle Alphand och Hanna Aronsson Elfman vidare till andra åket som 24a respektive 27a. Det slutade med världscuppoäng för båda svenskorna när de slutade på  23e och 24e plats. 

– Det var lite svårt faktiskt, jag har lite svårt när det är saltat visade det sig idag igen. Jag är lite besviken efter min dag, säger Alphand, som med Hectors uråkning blev bästa svenska. 

Aronsson Elfman tog alltså poäng och hade därmed tagit målsättningen för dagen.

– Det känns väldigt skönt att komma ner i två åk och ta poäng. Jag hade gärna klättrat litegrann också men jag är ändå nöjd, säger Aronsson Elfman. 

Hilma Lövblom hade vissa bekymmer i sitt första åk och missade precis det andra åket när hon slutade 31a. Sara Rask var sista svenska ut med startnummer 39 men körde ur i första åket.

På lördagen är det dags för slalom (start 10.30). Från svenska laget  startar Anna Swenn Larsson, Sara Hector, Elsa Fermbäck och Charlotta Säfvenberg.

Resultat

1. Petra Vlhova, Slovakien
2. Marta Bassino, Italien
3. Mikaela Shiffrin, USA

23. Estelle Alphand, Åre SLK
24. Hanna Aronsson Elfman, Kils SLK

DNQ
Hilma Lövblom (31)

DNF 1
Sara Rask

DNF 2
Sara Hector

Hela resultatlistan >>

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info