Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: HARALD STEINER

Vinst för Jakobsen i Crans-Montana: "Har inget att klaga på"

13 JAN 2022 12:04
Kristoffer Jakobsen visade form inför kommande slalomtävling i klassiska Wengen när han tog hem vinsten, äran och prispengarna i Night Slalom i Crans Montana på onsdagkvällen.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2022 12:04

Onsdagens Night Slalom i Crans-Montana var fjärde upplagan av inbjudningstävlingen där de flesta av de bästa herrslalomåkarna i världen stod på start. Och det var Kristoffer Jakobsen, som nu leder slalomvärldscupen jämte Sebastian Foss-Solevåg, som var bäst för kvällen före Stefano Gross och Manfred Mölgg.

– Helt fantastiskt. Jag älskar att komma hit och träna och tävla. Jag missade det tyvärr förra gången men det känns härligt att vara tillbaka och jag älskar formatet. Att alla de bästa är här är toppen, det är så coolt, säger Jakobsen till SkiActu.

Svensken var favorittippad i konkurrens mot åkare som Sebastian Foss-Solevåg, Alex Vinatzer, Dave Ryding och Clement Noel. Night Slalom genomfördes inför en stor publik och i sprintformat vilket innebär att åkarna kör rundor istället för de traditionella två åken utan nämnvärd väntetid däremellan. Kristoffer Jakobsen var först ut av alla.

– Första åket var super, så klart, men sen blev det lite tuffare. Jag tror alla verkligen kämpade, så det var svårt. Det var en riktig fajt idag, särskilt i de senare rundorna.

Det speciella formatet innebär också att de 22 åkare som kvalificerat sig blir färre och färre för varje runda.

– Det är coolt men det kräver mycket från oss åkare. Man måste vara på topp hela tiden och det är annorlunda, och svårare, men det är kul, säger Jakobsen.

Efter två pallplatser, hans första i karriären, den är säsongen leder han alltså slalomcupen på samma poäng som norrmannen Foss-Solevåg. Till helgen körs de klassiska tävlingarna i schweiziska Wengen som inleds med störtlopp och avslutas med slalom och Jakobsen åker dit med en go känsla.

– Jag känner mig så nöjd med var jag är i min skidåkning nu och det syns här när man är på topp åk efter åk. Materialet och allt funkar perfekt så jag har inget att klaga på. Jag är så glad över ur säsongen startade med två pallplatser och att jag har tagit min första pallplats. Det är otroligt.

Se intervjun med Jakobsen och mer från tävlingarna i Crans-Montana här >>

Fakta, Night Slalom

32 av de bästa slalomåkarna i världen bjuds in till Crans-Montanas Night Slalom, en kvällstävling med ett något annorlunda tävlingsformat.

22 åkare går vidare från kvalet och sedan körs rundor i en bana där sex åkare försvinner i varje heat. Därefter försvinner fem per runda, och så vidare, tills det finns fem stycken åkare kvar som är i final.

Varje åk är cirka 25 sekunder och åkarna har ingen direkt vilotid mellan åken utan fortsätter direkt in i nästa runda. En åkare kör ur startportarna var 40e sekund.

Vinnaren tar hem 25 000 Franc.

Skribent: Lisa Johansson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info