Hoppa till sidans innehåll

EKO-betonat samarbete med Kocklandslaget

24 APR 2018 13:52
Ski Team Sweden Alpine och Kocklandslaget inleder ett samarbete för att tillsammans utbyta kunskaper och erfarenheter inför bägge lagens studande VM. Dessutom är samarbetet ett steg i alpinlandslagets miljösatsning.
  • Uppdaterad: 24 APR 2018 15:38

Tanken bakom samarbetet är att både alpinlandslaget och kocklandslaget ska kunna dra nytta av varandras erfarenhet och kunskap där det alpina landslaget kan hjälpa kocklandslaget i sin förberedelse inför tävling, hur de kan öka sin fysiska kapacitet genom träning och på så sätt höja prestationsnivån vid tävlingstillfällen.

Samtidigt kommer kocklandslaget hjälpa alpinlandslaget att ta fram klimat-smarta recept som samtidigt innehåller näring som fungerar i samband med elitträning.

– Att samarbeta med kocklandslaget kring mat för våra aktiva är en dröm. Vi vill äta mer klimatsmart och där kan de hjälpa oss med menyer, tips och inspiration för oss och vår rörelse. Grunden till samarbetet är att vi tror att vi kan komplettera varandra optimalt ur ett prestationsperspektiv, men också att vi tillsammans kan bli en spännande rättighet inom hälsa med det bästa från både mat och träning, säger Kalle Olsson Bexell, marknadschef Ski Team Sweden Alpine.

Det är ett samarbete som går i linje med alpinlandslagets strävan att bli en mer klimatsmart organisation, och eftersom det är viktigt vad en atlet stoppar i sig är detta ett sätt att optimera kosten på ett nytt sätt samtidigt som det kan skapa ett mindre klimatavtryck.

– Vår breda råvarukunskap ska ge atleterna i alpinlandslaget möjlighet att äta gott och näringsriktigt inför varje tävling. Tillsammans med alpinlandslagets idrottsvetenskapliga kunskap som utvecklats genom år av forskning kommer vi skapa menyer som ska höja prestationerna hos atleterna, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Ski Team Sweden Alpines athletic director, Jonas Enqvist, känner att samarbetet landslagen emellan kommer gynna båda sidor genom organisationernas respektive specialområden.

– Genom att samarbeta med kocklandslaget kan vi lära av deras sätt att skapa starka team och prestationer där perfekt utförande står i centrum. Vi kommer även kunna optimera vårt sätt att jobba kring mat där vi tillsammans skapar måltider och snacks som tar hänsyn till hållbarhet, prestation och hälsa. Näringsrik mat kan både vara god, näringsrik och klimatsmart samtidigt som den optimerar prestation, säger Jonas Enqvist.

Den kunskap som det alpina landslaget besitter kan även ge nytta in i landslagsköket.

– Det finns ett stort värde i att möta olika prestationsinriktade organisationer. Inom prestationsidrott analyserar vi processen genom att bryta ner den i dess minsta delar samt att vi optimerar hur vi jobbar med varje prestationsrelaterad del, men vi är mer än idrott och träning. Vi är en högpresterande organisation som systematiskt analyserar, utvecklar och förbättrar för att skapa möjlighet att prestera på många olika nivåer, och detta kan vi applicera på Kocklandslaget och med nya ögon upptäcka områden inom deras arbete där vi kan bidra med metoder, strategier och kunskap där vi tillsammans optimerar deras prestationsprocess, fortsätter Jonas.

– Vi tycker det är väldigt roligt att inleda ett samarbete med det alpina landslaget och vi har ju båda fina meriter i bagaget så vi tror att tillsammans kan vi bli ännu starkare och öka våra chanser till platser på pallen i alla tävlingar, säger Fredrik.

Klimatarbetet, #SkiEcoSwe, som alpinlandslaget inlett är en väldigt viktig del för fortlevnaden av den alpina sporten. Målet är att sänka landslagsverksamhetens CO₂-utsläpp med 50% fram till år 2022 och inspirera andra på vägen.

Arbetet har fem fokusområden där maten är ett av de stora, och det nu inledda samarbetet med kocklandslaget kommer bli en viktig kugge för att kunna förändra beteenden på lång sikt och uppnå målen.

Följ bägge landslagen via hemsidorna skidor.com  och kocklandslaget.se samt via #SkiEcoSwe och #curiousbynature.

Skribent: Erik Danielsson
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info