Hoppa till sidans innehåll

Alpina utbildningar


Inom Svensk Idrott finns oändliga möjligheter till utbildning. Som förälder, tränare, ledare, åkare, som någon annan funktion eller helt enkelt intresserad av alpin utförsåkning, finns det alltid kurser, utbildningar eller annat material att utöka sina kunskaper med.

Vill man veta mer om bla värdegrunden och andra ramar inom idrotten finns materialet Skidor Vill, som vänder sig till målgrupperna, föräldrar, ledare, tränare och utbildare. Är man intresserad av ledar- och tränarskapet börjar man med SISU Introduktionsutbildning för Tränare, som är helt webbaserad och tar bara 2 timmar att genomföra. SISU finns alltid tillhands för distrikten och klubbarnas föreningsutveckling inom alla områden.

Våra specifika kurser och utbildningar finns både centralt och i distrikten. Centrala kurser arrangeras av SSF och utbildningsansvarig, och distriktens kurser av SDF och distriktens utbildare och instruktörer.

Svensk alpin tränarutbildning, SATU

Observera att anmälan till SATU-kurser sker på Svenska Skidförbundets utbildningsplattform från 1 oktober 2022. Information om plattformen hittar du på skidor.com inom kort. 

Svensk Alpin Tränar Utbildning, SATU, arrangeras av Svenska skidförbundet centralt. Varje kurs har omformats både med innehåll och kursplaner från och med säsongen 18/19.

Innehållet i Svensk Alpin Tränarutbildning  är både praktisk och teoretisk i barmark och snöträning, och baseras utifrån det alpina utvecklingsdokumentet www.alpineski.se Varje kurs inleds med webbaserat utbildningsmaterial för att därefter följas av digital träff, praktisk gemensam utbildning samt praktik i sin hemmaförening.

SATU I är första steget och en översiktkurs

SATU II är en fortsättningskurs 

SATU III är fördjupningen och sista steget i utbildningen SATU, Svensk Alpin Tränarutbildning.

Alpina utbildningar i förening och distrikt

Det finns flera utbildningar som kan genomföras i närmiljö med distriktsutbildare och distriktstränare. Kurser som exempelvis bansättning, skidteknik, fysträning, tävlingarrangemang och ledarskap. Detta är kurser i Alpina Utbildningsprogrammet, dessa kan utformas både som grundkurser och som fortbildning.

Utbildningar och kurser genomförs i distrikten på begäran. Innehållet har en bas i www.skidor.com/alpint  www.alpineski.se och www.skidorvill.se

På väg mot Svenska Skidförbundets vision, "Bäst i världen - alla på snö" behövs kompetenta tränare och ledare från klubb till landslag. 

Vårt gemensamma ledarskap


Vi har alla ett ansvar för ledarskapet inom vår verksamhet oavsett vilken roll vi har. Ledarskapet inom Svenska Skidförbundets verksamhet, från förening till landslag, ska definieras av våra grundantaganden:

  • Vi ser på människan som en individ som kan utvecklas. Vi hjälper alla våra medlemmar att utvecklas beroende på deras individuella förutsättningar, mål och intresse. Alla är talanger!

  • Vår verksamhet syftar till att hjälpa individer att uppnå sin fulla potential. Vi särskiljer mellan person och prestation och utbildar våra ledare och aktiva i att förstå skillnaden.

  • Vi jobbar aktivt med att våra aktiva och ledare ska ha en god självinsikt, en öppenhet för sina och andras egenskaper och en tilltro till att olikheter är en möjlighet till utveckling.

  • Vi utvärderar oss själva och verksamheten kontinuerligt och arbetar med ständigt med utveckling.

    Vi agerar alltid sjyst mot vår omgivning. Vi ska vara välkomnande, professionella och glädjefyllda så att vi attraherar fler att vilja ta del av och engagera sig i vår verksamhet.

  • Vi bidrar till att vi tillsammans trivs och har roligt! 

Uppdaterad: 25 AUG 2020 12:15 Skribent: Anna-Karin Jejlid

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info