Hoppa till sidans innehåll

Klarna Ski Team (Stockholm)


Information Klarna Ski Team

Målsättning & Syfte

Klarna Ski Team är en del av det alpina skiduniversitetet och har som målsättning att vara bryggan till det alpina landslaget. Vi satsat på att fostra elitskidåkare som vill påbörja sina studier mot universitet samtidigt som de bedriver sin alpina elitsatsning som ska förbereda dem inför en eventuell internationell karriär. Klarna Ski Team arbetar tight med Svenska skidförbundet och Ski Team Sweden Alpine för att åkarna på ett smidigt sätt ska kunna interagera med landslagsverksamheten. Detta innebär att vi tillsammans med övriga universitetsalternativ har en aktiv dialog med landslagen för att fylla eventuellt lediga EC-platser och ge åkare som visar god form chansen internationellt.  

Generell information

Klarna Ski Team är ett eftergymnasialt alternativ som har sin bas i Stockholm på Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH). Verksamheten 2022/2023 startar i maj/juni då teamet samlas för fystester i Stockholm. Därefter kommer den fysiska träningsverksamheten starta och varje individ kommer under sommaren ha tillgång till ett träningsprogram som vi förväntar oss att de kommer följa i samråd med tränarna på Klarna Ski Team.

Deltagarna kommer under hela sommaren ha assistans med fysträningen, både på plats i Stockholm och på distans om det är så att deltagarna inte bor i Stockholm under sommarmånaderna. Med start i augusti kommer teamet bedriva gemensamma regelbundna fysträningar.

Tester kommer äga rum i den sista tredjedelen av augusti månad i samband med Alpine University Games 2022 i Åre. Under försäsongen bedriver Klarna fysträningar på hemmaplan och den alpina lägerverksamheten hålls primärt i Juvass och Storklinten. Om förhållandena i dessa anläggningar ej håller önskad kvalitét kommer teamet istället bedriva träning på annan ort.

Under tävlingssäsongen bedriver vi träning på platser där terrängen och snöförhållandena uppfyller de krav vi har för att vår målsättning ska nås. Vid perioder under tävlingssäsongen då teamet befinner sig på hemmaplan i Stockholm kommer alpin träning bedrivas i Hammarbybacken eller annan anläggning Stockholmsområdet parallellt med underhållande fysträningar på GIH och Bosön. 

Vid inträde i Klarna Ski Team kommer du som atlet påbörja eller fortsätta med ditt egna målsättningsarbete för din egen satsning. Du kommer i samband med detta arbete få hjälp av idrottspsykologer från GIH där du kommer utbildas inom KBT och få kunskap om hur du ska arbeta med din målsättning och motivation som idrottare på elitnivå. 

Som atlet i Klarna Ski Team är du kopplad till Riksidrottsuniversitetet (RIU) i Stockholm vilket innebär att du studerar minst 50% på antingen GIH eller KTH i Stockholm. Du kommer även att jobba nära våra samarbetspartners vilket innebär att du kommer få kontakter som du själv kan använda för att utveckla samarbeten och/ eller hitta vägar för att ta dig ut i arbetslivet efter din alpina satsning och dina studier. 

Klarna Ski Team samarbetar idag med: Klarna, Gymnasitk- & Idrottshögskolan, Addnature, Houdini, och Rad-Roller Nordic.

Verksamhet Klarna Ski Team

 • Ort: Stockholm
 • Start verksamhet juni 2022
 • Fysträningar sker i Stockholm
 • Skidåkning (Juvass, Storklinten och övriga anläggningar under säsongen)
 • Studier mot GIH och/eller KTH i Stockholm (Minst 30 hp/läsår)
 • Klarna Ski Team är primärt en träningsverksamhet och antagna åkare behöver vara förberedda på att viss tävlingsverksamhet behöver genomföras på egen hand. 

Antagningskrav Klarna Ski Team

 • Avklarad gymnasial utbildning och behörig till Högskola/Universitet
 • Studera minst 30 högskolepoäng mot Gymnastik- & Idrottshögskolan i Stockholm och/eller Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm under perioden ST22, HT22 och/ eller VT23.
 • Kunna påvisa en fullständig dokumentation inkl. progression gällande den fysiska utveckling de senaste fyra åren. Detta kan exempelvis redovisas genom tidigare genomförda fystester eller liknande som skickas in i samband med ansökan.
 • På ett godtyckligt sätt kunna specificera sin egen målsättning med den alpina satsningen samt hur och när målen ska uppnås. 
 • Vi ser helst att åkaren har under 50 i punkter i SL, GS och är konkurrenskraftiga även i SG och DH. 
 • Potential att nå det alpina landslaget (Krav RIU)
 • Om du tidigare år varit antagen till Klarna Ski Team eller Team Bauhaus ska du utöver ovanstående punkter kunna påvisa att du uppnått studiekravet föregående läsår. 

Platser 

Upp till sju damer och sju herrar (exklusive åkare som även tillhör det Alpina svenska landslaget*)

*Vi ser positivt på att aktuella landslagsåkare ansöker till Klarna Ski Team. Detta då åkarna ges möjlighet till att påbörja en akademisk karriär vid sidan om den alpina satsningen. Antagna landslagsåkare kommer ha möjlighet att träna med Klarna Ski Team då åkaren inte befinner sig på landslagsuppdrag. Antagna landslagsåkare kommer inte påverka antagningskvoten.

Tränare Klarna Ski Team 2021/2022

Helmut Grassl: This is a mailto link - 070-600 71 76

Thomas Sjödin: This is a mailto link - 070-635 85 72

Mathias Moberg: This is a mailto link - 072-701 38 55

Länkar

Frågor kring utbildning mot Universitet, Högskola och RIU Stockholm

GIH

Susanne Wolmensjö

RIU-Koordinator

Mail: This is a mailto link

Telefon: 08-120 53 856

KTH

DK-Koordinatorer

Mail: This is a mailto link

Uppdaterad: 29 JAN 2021 09:20 Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
Alpint - Active Life Foundation-215-87
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info