Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt Österrike i stor backe

03 MAR 2011 23:59
Gregor Schlierenzauer och Thomas Morgenstern, båda från Österrike, tog hem guld och silver i dagens VM-tävling i stor backe. Schweizaren Simon Amman knep bronset.
  • Skapad: 03 MAR 2011 23:59

Kvalet i stor backe skulle ha genomförts igår, men på grund av för stark vind sköts det upp till idag. Istället för ett förhopp innan kvalet, blev det kval före tävling. Det var alltså skarpt läge direkt.

 Carl Nordin var först ut. Hans hopp på 108,5 meter var en bra bit kortare än vad han hoppade i tidigare träningsomgång, då han fick till 111 meter. En besviken Nordin kunde konstatera att han placerade sig på 41 plats och därmed precis missade att ta sig in bland de 40 hoppare som går vidare till tävling. Efter hoppet berättade han att han saknade chansen att få göra ett träningshopp före kvalet.
- Jag satte press på mig själv, men försökte ta det lugnt. Stressen leder till att man lätt blir orytmisk. Mina träningsresultat här i Holmenkollen visar att jag kan bättre än vad jag visat i tävling, sa Nordin.

Fredrik Balkåsen hoppade som 18:e man och fick till ett något längre hopp än Nordin – 109,5 meter. Detta skulle ha tagit honom till tävling. När han slumpmässigt plockades in för kontroll av dräkten efter hoppet visade det sig emellertid att han dessvärre hade en något för stor dräkt. Detta ledde till diskvalificering. Det var en väldigt besviken och nedstämd Balkåsen som gick från tävlingsarenan.

VM är nu slut för de svenska hopparna. På programmet återstår en lagtävling i stor backe, men där deltar inte Sverige eftersom man endast har två hoppare på plats.

Resultat VM i stor backe
Resultat VM-kval stor backe

Skribent: Katarina Medveczky

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info