Hoppa till sidans innehåll

FIS godkände planen för de nya hoppbac

04 OKT 2011 13:39
Nu är det klart för ombyggnaderna av hoppbackarna i Falun som ska användas till nordiska VM 2015. Internationella Skidförbundet har godkänt den plan som presenterats för dem.
  • Skapad: 04 OKT 2011 13:39

– Vi är glada över att ha kunnat presentera ett förslag som är både kostnadseffektivt och som tillmötesgår kraven från FIS.  Nu blir det bra och moderna hoppbackar i Falun, säger arkitekten Kurt-Evan Sonehag som har stor erfarenhet av att bygga hoppbackar.

Utgångspunkten var att behålla den nuvarande nivån på bromsplanen eftersom det är en yta som lockar till olika publikevenemang under stora delar av övriga året.
– Vi utgick från den nivån på bromsplan och upptäckte till vår glädje att det var möjligt att göra de justeringar som krävdes i under- och överbackarna och samtidigt få godkänt av FIS, säger Kurt-Evan Sonehag.
Det handlar om att göra underbackarna längre och flackare. Dessutom kommer den stora backen i Falun att förvandlas från en K 115 till K 120-backe. Dessutom kommer stupkanten att dras tillbaka och minskas från dagens höjd på 5,5 meter till tre meter. Det innebär att de aktiva kommer att notera de längder som är normalt i världscup och VM och samtidigt flyga tre till fyra meter ovanför marken. Det är viktigt ur säkerhetssynpunkt.

I överbacken handlar det främst om att höja åkbanan så att det blir lättare för bland annat tv-publiken att se när hopparen närmar sig stupkanten i en hastighet av cirka 95 kilometer i timmen.
Ombyggnationen av den lilla backen kommer att ske enligt samma principer, men den kommer att fortsätta vara en K-90-backe.
Förutom dessa arbeten ska det byggas vindskydd och en ny lift från botten av underbacken till tornens början.

Skribent: Dala Media

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
SAS_boka-vinst

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info