Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning VM i Oslo

07 MAR 2011 08:00
Den 23 februari till 6 mars avgjordes VM i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination i Oslo, Norge. Här följer en tillbakablick på hur det gick för våra svenska tävlande.
  • Skapad: 07 MAR 2011 08:00

VM i längskidor i Norge handlade väldigt mycket om just Norge. Marcus Hellner inledde skidfesten i Oslo med sitt suveräna guld i sprint. Men därutöver var det norrmännen som tog hem åtta av de 12 guldmedaljer som delades ut.

BB2409Dam (1) Starten

Mycket publik och tjock dimma är nog det som många minns från TV-bilderna som kablades ut från Holmenkollen under VM.

VM i längskidor i Norge handlade annars väldigt mycket om just Norge. Marcus Hellner inledde skidfesten i Oslo med sitt suveräna guld i sprint. Men därutöver var det norrmännen som tog hem åtta av de 12 guldmedaljer som delades ut.

BB2412herr

Sprintkungen Emil Jönsson blev trea i sprintloppet och tog därmed hem den andra av Sveriges två individuella VM-medaljer.

Charlotte Kalla imponerade under VM genom det guld hon tog tillsammans med Ida Ingemars-dotter i teamsprint och det stafettsilver hon knep tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Britta Johansson Norgren. Charlotte kom dessutom på två snöpliga fjärdeplatser,  en av dem i tremilen, som vanns av Therese Johaug. Inte ens Marit Björgen, som var på väg mot rekordsvit i antal guldmedaljer under ett och samma VM, hängde med när Johaug drog ifrån med sin högfrekventa åkstil. BB0228Spr

Det var i lagtävlingarna som de svenska åkarna visade sig starkast. Förutom guldet i damernas teamsprint tog både damerna och herrarna hem silver i stafetterna.

stafettsilver BB0402Sta

FOTO: Bildbyrån

I backhoppning ställde Sverige upp med de två tävlande Fredrik Balkåsen och Carl Nordin. Balkåsen, som tagit världscuppoäng i vinter, fick tyvärr inte till sina hopp i Holmenkollen och lyckades inte ta sig vidare från kvalet i de två tävlingarna.

Carl%20Nordin%201 untitled

FOTO: Anders Hansson

Nordin, hoppar ofta bra i träning, men lyckas inte alltid hålla nerverna i styr när det blir tävling. I den täta dimman i Holmenkollen slog han emellertid till och tog sig vidare från kvalet i normalbacke med sitt hopp på 86 meter. Han slutade på en 48:e plats efter att i den första tävlingsomgången hoppat 83,5 meter. I stor backe placerade han sig som 41:a och missade därmed att ta sig vidare med endast en ynka placering.

Isak Grimholm Det var österrikarna som dominerade VM i backhoppning då de tog hem både silver och guld i de individuella hoppen i normalbacke och stor backe.
Skribent: Katarina Medveczky

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info