Hoppa till sidans innehåll

Strandbråten ny landslagschef

26 MAJ 2011 09:11
Norrmannen Kjetil Strandbråten ersätter Wolfgang Hartmann som landslagschef för svensk backhoppning.
  • Skapad: 26 MAJ 2011 09:11

- Det känns väldigt roligt att ta tag i detta spännande och utmanande arbete. Jag har fått bra intryck av ledningen på Svenska Skidförbundet och ser en stor potential i svensk backhoppning bara man får kontinuitet och system i arbetet, säger Kjetil Strandbråten, som under många år arbetat med backhoppning och nordisk kombination inom det norska skidförbundet.

Rekryteringen av Strandbråten är en del i Svenska Skidförbundets långsiktiga satsning på att bygga upp svensk backhoppning från grunden.
- Vi vill ta nya tag och behöver då få in nya influenser och ny kompetens. Strandbråten är kompetent inom området, har bra organisationsförmåga och hans erfarenheter från Norge kan vi ha stor nytta av här i Sverige, säger Gunilla Back, grenchef för backhoppning på Svenska Skidförbundet.

Långsiktigheten i projektet visar sig bland annat i att man skriver ett fyraårskontrakt med Strandbråten. Samarbetet sträcker sig över skid-VM 2015 i Falun, något som Strandbråten naturligtvis ser som ett av målen i arbetet.
- Det är spännande att man tänker långsiktigt, dels fram till VM 2015 då vi siktar mot att ha ett konkurrenskraftigt svenskt deltagande lag, men även på en fortsättning efter VM.

Förutom VM 2015 på hemmaplan har Svenska Skidförbundet även deltagande i OS 2018 som mål för de yngre hopparna. För att uppnå målen krävs att hela backhoppnings-Sverige engageras.
- Vi vill stärka hela verksamheten, inte bara själva landslaget. Det är då viktigt att även stärka klubbarna och få igång deras verksamhet och rekrytering. I Sverige bygger stor del av idrotten på ideell verksamhet, något som Strandbråten har förståelse för då man arbetar på liknande sätt i Norge, berättar Gunilla Back.
Man hoppas dessutom att anställningen av norrmannen ska leda till samarbetseffekter med norsk backhoppning, t.ex. i form av utbildning av svenska tränare och gemensam lägerverksamhet.

Kjetil Strandbråten hoppade själv backe fram till 23 års ålder då han började en tränarutbildning med inriktning mot backhoppning på idrottshögskolan. Han fick därefter jobb på norska skidförbundet som tränare i backhoppning och nordisk kombination.
Mellan 1998 och 2006 arbetade han både som huvudtränare och assisterande huvudtränare för det norska backhoppningslandslaget. Därefter blev han norsk landslagstränare och landslagschef för nordisk kombination fram till 2008 då han avancerade till sportchef.

Nu går alltså Kjetil Strandbråten vidare mot nya utmaningar i grannlandet Sverige. Officiellt påbörjar han sin nya tjänst den 1 juli, men han smygstartar redan i juni med planeringsarbete och besök på Svenska Skidförbundets kansli i Falun. Bland annat ska man söka en assisterande svensk tränare till backhoppningen.
- Nu ser jag fram emot att träffa de aktiva och komma igång med jobbet, avslutar Strandbråten.

 

Kontaktperson:
Gunilla Back, grenchef backhoppning Svenska Skidförbundet

Skribent: Katarina Medveczky

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
SAS_boka-vinst

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info