Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svenska Skidspelen

Backhoppning tillbaka på Svenska Skidspelen

05 APR 2017 11:05
Nu det klart att det åter blir internationell backhoppning i samband med Svenska Skidspelen 16–18 mars 2018. Förutom världscupsavslutningen i längd finns även FIS Cup för damer och herrar i backhoppning med på schemat.
  • Uppdaterad: 12 MAJ 2017 16:41

– Vi är glada över att äntligen kunna erbjuda en komplett skidspelshelg, så som det var tänkt från början, säger Jimmy Birklin, vd Svenska Skidspelen.

I många år var Falun, tillsammans med Lahtis och Holmenkollen tre metropoler inom de nordiska skidgrenarna som erbjöd längd och backhoppning samma helg. På 1980-talet genomfördes mycket populära backtävlingar i Falun som drog stor publik. Men när svensk backhoppning fick problem försvann backhoppningen från tävlingsprogrammet under skidspelshelgen, för att sedan helt läggas ner.

Backhoppningen kom dock tillbaka i samband med VM 2015 och nu är det alltså tänkt att grenen på nytt ska ingå nästa års Skidspel.

– Det är viktigt bland annat för att kunna behålla den tävlingsorganisation som byggdes upp i samband med skid-VM, säger Jimmy Birklin och fortsätter:

– Eftersom det finns planer på att söka ett VM igen så sänder detta en tydlig signal till FIS att vi har en backhoppningsverksamhet i Falun.

Nu blir det deltävlingar för både damer och herrar i FIS Cup, en av undercuperna till världscupen. Där finns framtidens backhoppare, inte bara i Sverige utan även internationnellt.

– Detta är en början på Faluns ambitioner att komma tillbaka i det internationella tävlingsprogrammet. Vi hoppas givetvis att tävlingarna ska inspirera fler ungdomar att testa backhoppning, säger Jimmy Birklin.

Skidspelshelgen 2018 avgörs den 16–18 mars, varav backtävlingarna går den 17–18 mars.

Skribent: Lotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info