Hoppa till sidans innehåll

Backsuccé i Falun – 2 600 hopp under försäsongen

22 DEC 2017 13:30
Svenska Skidspelen och Falu kommuns satsning på tidig säsongspremiär för skidåkare och backhoppare blev en succé. Intresset att hoppa i Faluns hoppbackar överträffade alla förväntningar.
  • Skapad: 22 DEC 2017 13:30

– Vi hoppades på 2 000 hopp under perioden 27 oktober till 17 december. Det blev 2 600 hopp i normalbacken och försäljningen av hoppkort har därmed finansierat satsningen, säger Jimmy Birklin, vd för Svenska Skidspelen.

Svenska Skidspelen planerade, i samarbete med Falu kommun, för en spännande säsongsstart. Extra mycket snö sparades från den gångna vintern. Förutom ett tidigt skidspår inleddes en satsning på att locka backhoppare från andra nationer till Falun, som var först i världen med att erbjuda snö i hoppbacken. En oviss satsning som slutade med succé.

Från slutet av oktober till mitten av december har sju nationers landslag och klubbar haft träningsläger i Falun. Under november har det varit full fart i normalbacken samtliga dagar utom fem.

Jimmy Birklin berättar om en oväntad respons från backhopparna:

– De verkar finnas en liten vilja hos backhopparna att rekommendera Falun, som en plats att träna backhoppning på. De vill inte att fler nationer ska upptäcka hur bra det varit i Falun. Det ser vi som ett gott betyg.

Jimmy Birklin avslöjar också att flera av nationerna redan har signalerat att de gärna återkommer till Falun nästa försäsong om snösatsningen upprepas. Samtidigt kommer det signaler från stora delar av backhoppningsvärlden, som med glädje noterar Faluns comeback på backhoppningsarenan.

– Detta stärker Faluns chanser inför en eventuell VM-kandidatur och en OS-backhoppning. Dessutom känns det bra att vi i vinter kan erbjuda ett komplett evenemang under Skidspelen med både backe och längd, säger Jimmy Birklin.

Nu fortsätter säsongen med nästa steg i Faluns hoppbackar. I januari avgörs SM och Norges-cupen. Tävlingar, som lockar cirka 150 backhoppare. Dessutom kommer herr- och damtävlingar i FIS-cup att arrangeras i samband med Svenska skidspelen den 15–18 mars.

Skribent: Svenska Skidspelen

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info