Hoppa till sidans innehåll

Möte med fokus på framtiden

15 MAJ 2019 16:47
Svensk backhoppning vilar på stolta traditioner. Men de senaste drygt 20 åren har det varit tunnsått med framgångar, i alla fall på landslagsnivå. Vad behövs då göras för att säkra svensk backhoppnings framtid?
  • Skapad: 15 MAJ 2019 16:47

Detta var fokus på agendan den 11–12 maj när 20 representanter för svensk backhoppning, från Umeå till Göteborg, samlades på Svenska Skidförbundets huvudkontor i Falun. 

Mötet var en del i den resurssatsning som Svenska Skidförbundet gör under två år, där förbundskoordinator Ulrika Back Eriksson, som en mindre del i sin tjänst, blivit tilldelad uppdraget att samordna utvecklingen av backhoppningen i Sverige.

– Det här var ett första ”stormöte” för att se hur vi med gemensamma krafter kan utveckla och återuppbygga den svenska backhoppningen i Sverige, berättar Ulrika.

Bland annat att diskuterades styrkor och förbättringsområden och vilka funktioner och uppdrag som Svenska Skidförbundet har i satsningen.

Den alpina chefen Tommy Eliasson Winter höll en uppskattad och inspirerande presentation där han drog exempel från grenen skicross som gick från att vara en helt ny idrott till en framgångsrik sport med ett väl etablerat svenskt landslag. Något som väckte många funderingar bland deltagarna: Vad är vi? Hur är vi? och Vad vill vi uppnå?

– Styrkan i en mindre organisation som backhoppning är bland annat att det är färre som ska dela samsyn vilket gör att det blir enklare att genomföra förändringar än i en större organisation med många inblandade. Så det skall bli spännande och följa backhoppningens utveckling framöver, säger Tommy Eliasson Winter.

En annan föreläsare var Camilla Rundberg från Evenodds som var inbjuden för att berätta om jämställdhet utifrån Svenska Skidförbundets satsning SkiEquality. Tillsammans med Camilla diskuterades även ledarskap och att det är viktigt att bestämma sig för ”Vilket är mitt första team?”.

En intressant workshop genomfördes där fokusområden, utmaningar och möjligheter identifierades. Helgen gav många viktiga synpunkter och inriktningar som vi nu tar med oss och bygger vidare på.

– Den stora utmaningen är att få fler att upptäcka hur häftigt det är med backhoppning och att det faktiskt inte är alls så farlig som många tror. Tvärtom under kontrollerade former och med rätt träning, är det en idrott med väldigt få skador. Det känns fantastiskt roligt och spännande att få jobba med en idrott som har en så lång och framgångsrik historik som backhoppning, avslutar Ulrika.

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info