Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bärbel Schulze

Äntligen världscupstart för damernas backhoppning

18 DEC 2020 08:46
Helgen 17–20 december är det äntligen dags för Astrid Norstedt att ge sig in i hetluften i när damernas världscup startar. Men tillskillnad för herrarna blir det få damtävlingar denna säsong.
  • Skapad: 18 DEC 2020 08:46

Astrid Norstedt blev historisk när hon i våras när hon tog sina och Sveriges allra första världscuppoäng i kvinnlig backhoppning. Och det är en förväntansfull Astrid som i helgen kommer till start i tävlingarna i österrikiska Ramsau.

Astrid, som tävlar för Sollefteå GIF, berättar själv på sin blogg att hon ser fram emot kommande tävlingssäsong:

– Sommaren och hösten har blivit lite speciella med tanke på de rådande omständigheterna i världen. Vi har ställts inför flera utmaningar. Under sommaren har vi haft möjlighet att träna i Örnsköldsvik, där jag bor, vilket varit väldigt tacksamt men det är inte optimalt att ensam träna i samma backe hur många månader som helst. Man behöver sparring och man behöver variation av både backe och backstorlek.

Och hon fick vänta länge på att världscupen skulle starta, dessutom verkar det inte bli så många fler tillfällen för damerna att tävla..

Efter ett antal inställda tävlingar, bland annat i Norge och Japan, är tävlingen i Ramsau en av få som finns i uppsatt i den kvinnliga världscupkalendern.

Men det ser annorlunda ut på killsidan. Där har redan ett antal världscuptävlingar genomförts, och fler finns inplanerade i kalendern. Denna ojämvikt har väckt kritik bland de kvinnliga backhopparna och deras skidförbunden.

– Jag blir verkligen ledsen över att det är på detta viset. I bästa fall hinner vi tävla åtta helger under hela säsongen, det är väldigt lite. Herrarna har fått ersättningstävlingar för de som blivit inställda, men det har inte vi. Jag tycker verkligen att det internationella skidförbundet FIS borde ha gjort mer för att få till tävlingar även för oss kvinnliga backhoppare, säger Astrid Norstedt.

Även den norska OS- och världsmästarinnan Maren Lundby är kritisk och både hon och Astrid riktar kritiken mot FIS.

– När du ser att resten av världen tävlar i alla andra idrotter medan vi sitter och ser på då känns det som om det inte bara är smittläget som är problemet. Och det verkar alltid vara problem att arrangera tävlingar för kvinnor inom backhoppning, säger Maren till norska tv2.

Och de får medhåll av backhoppningsansvarig Andreas Ahrén på Svenska Skidförbundet.

– Jag förstår ju att det i grunden finns ett större kommersiellt intresse för manliga backhoppare som har hållit på betydligt längre än kvinnlig backhoppning. Men det har skett en stor utveckling för tjejerna bara under de senaste åren och att stoppa tävlandet nu gör att vi riskerar att tappa flera år av positiv utveckling, säger Andreas

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info