Hoppa till sidans innehåll

Hur ett backhoppningsresultat räknas ut

17 MAJ 2020 18:48
När det är backhoppningstävling är det inte bara längden på hoppet som räknas utan det ingår även stil. Varför är det så och hur räknar man ut ett backhoppningshopp? Här kommer en liten beskrivning.
  • Uppdaterad: 17 MAJ 2020 18:48

Det är många som tror att det räknades längd från början och sedan lade man till stil, men det är faktiskt tvärtom. Först räknades bara stil och sedan började man räkna längd. Det var en svensk, Viktor Balck, som kom på hur man skulle kunna räkna längd så att det gick ihop med stilpoängen.

Så här går det till.

Varje backe har en så kallad K-punkt som brukades kallas kritisk punkt och som nu heter kalkyleringspunkt. K-punkten är den punkt där backen är som brantas och samtidigt börjar den att flacka ut. Den punkten är värd 60 poäng. Sedan har varje backstorlek sedan en längdpoäng. I en K120-backe, den vanligaste backen i herrarnas världscup, är varje meter värd 1,8 poäng. Så om K-punkten är på 120 meter är 121 meter värd 61.8 poäng och 119 meter blir 118,2 poäng. 120 +- 1,8 poäng. Så räknas längden ut.

Sedan kommer domarpoängen. Varje domare har 20 poäng till sitt förfogande och sedan drar de av poäng utifrån fel som hopparen gör. Det finns tre delar i ett hopp:

  1. Luftfärden (där tittar domarna på dynamik och om hopparen ligger still i luften och lite annat) här kan domare dra av upp till 5 poäng.
  2. Landning, här ska hopparen landa med en telemarkslandning, annars förlorar hopparen minst 2 poäng. Den ska även vara stabil och stå. Här kan domaren dra av upp till 5 poäng.
  3. Färden ut mot bromsplan. Här ska hopparen stå stadigt och den får inte röra skidorna eller marken med någon del av kroppen. Här drar man även bort 7 poäng om hopparen ramlar. Domaren kan dra av max 7 poäng.

 

En gång i tiden var stilen viktig för att backhoppning är en estetisk sport. Idag finns även domarna av säkerhetsskäl så att ingen hoppare börjar att dra upp knäna eller göra något för att komma någon meter extra, vilket är farligt, eftersom den då kan ramla.

 

Här finns ett resultat från världscupen så kan du se hur poängen har satts.

http://medias3.fis-ski.com/pdf/2020/JP/3148/2020JP3148RL.pdf

Foto toppbild: Kristine Halvorsen

Skribent: Marit Stub Nybelius
Epost: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info