Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm/ TT Frida Westman, IF Friska Viljor

Frida nära pallplats under FIS cupen i Falun

18 NOV 2021 17:15
Frida Westman, IF Friska Viljor, var ytterst nära pallen, endast 0,6 poäng ifrån, när säsongens första FIS cup-tävlingar avgjordes i Falun helgen 13–14 november.
  • Skapad: 18 NOV 2021 17:15

Det var stor uppslutning i Falun med 15 nationer på plats under FIS-cupen i Falun. Totalt deltog cirka 80 hoppare under i säsongens två första FIS-cuper i 100-metersbacken på Lugnet.

Med i det gedigna startfältet fanns tre svenska representanter: Astrid Norstedt, Sollefteå GIF, samt Frida Westman och Tobias Fröier från IF Friska Viljor. 

Frida 0,6 poäng från pallplats

Bäst gick det för Frida Westman, som visade storform inför den kommande världscupstarten, när hon under lördagen, i säsongens första tävling på snö, slutade fyra, endast 0,6 (!) poäng från pallplatsen. 

Hon fortsatte hoppa starkt under söndagen där hon följde upp med en fin femteplats. Och detta i bra internationellt motstånd. Hela de ryska och italienska världscuplagen fanns nämligen på plats.

211113 Frida Westman FIScup Lugnet ULF PALM-800-476.jpg
Frida Westman hoppar under FIS-cupen i Falun. Foto: Ulf Palm.

– Jag hoppade stabilt och är nöjd med hur hoppningen har utvecklats, sade Frida till allehanda.se.

Vår andra svenska dam Astrid Norstedt fick kämpa lite med hoppningen under lördagen och landade där på en 17:e plats. 

– Jag tycker inte riktigt att jag fick till hoppningen, men det känns som om det är nära. Det är väldigt små marginaler inom backhoppning och små grejer får väldigt stora konsekvenser, samtidigt som det är mentalt påfrestande. Men jag är positiv, berättade Astrid för P4 Västernorrland efter lördagens tävling.

211113 Astrid Norstedt FIScup Lugnet ULF PALM-800-476.jpg
Astrid Norstedt blev 10:a under söndagens tävling i Falun. Foto: Ulf Palm. 

Söndagens tävling gick betydligt bättre för Astrid vilket resulterade i en tiondeplats. Totalt blev det en mycket bra svensk insats av damerna, två hoppare inom topp-10 är vi inte bortskämda med!

Tävlingens ende svenske herrhoppare Tobias Fröier, som var yngst i herrklassen och debuterade i internationella sammanhang, fick med sig många bra erfarenheter hur det är att tävla internationellt.

Tävlingar tack vare sparad snö

Det var riktigt bra förutsättningar, både i backen och vädermässigt, med bra preparering, lite vind och minusgrader nattetid.

Totalt hade 70 funktionärer slutit upp ideellt och från föreningar lokalt och nationellt för att hjälpa till och skapa perfekta förhållanden.

FIS Cupen med hoppning på snö är en del i de veckor som ingår i konceptet "Snow Premiere", där sparad snö från föregående säsong läggs ut i underbacken och även på en kilometerlång längdskidbana på stadion.

– Det känns jätteroligt att det åter är FIS-tävlingar på Lugnet i Falun. Och självklart är det extra positivt med svenska deltagare, säger arrangören Svenska Skidspelens vd Ulrika Back Eriksson.

Damklassen dominerades av de ryska hopparna, som knep samtliga pallplatser, medan herrarnas två podium delades av Österrike, Polen och Tyskland.

Samtliga reslutat FIS cup Falun (länk FIS)

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info