Hoppa till sidans innehåll
Foto: t.v. Bildbyrån, t.h. Ulf Palm

Frida Westman klar för OS – första svenska backhopparen på 28 år

21 DEC 2021 12:49
För första gången på 28 år är en svensk backhoppare uttagen till OS. Frida Westman, IF Friska Viljor har i fått en kanonstart i sin debut på världscupen, vilket har gjort att hon nu fått en av platserna till OS.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2021 12:49

Det är historia som skrivs. Frida blir den första kvinnliga backhopparen någonsin i ett OS. Dessutom har Sverige inte haft några backhoppare på OS sedan Lillehammer 1994. Då hade vi hela fem herrar på plats. En av dem hette Magnus Westman, och är Fridas pappa. Nu är det alltså dags för hans dotter Frida att snart packa väskorna för att även hon bege sig till ett Olympiskt spel, denna gång i Peking. 

Andreas Arén, sportchef för backhoppning på Svenska Skidförbundet, är naturligtvis jättenöjd:

– Vilket positivt besked för svensk backhoppning! Det har varit tungt i många år för att få fram en ny generation backhoppare som kan ta vid efter giganter som Boklöv och nu börjar det äntligen hända saker!

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har tagit ut Frida via det så kallade framtidskriteriet det vill säga en grupp av åkare som de tror mycket på för kommande OS och som de på detta sätt ger chansen att samla värdefulla erfarenheter inför framtida spel.

– Helt rätt tänkt, Frida är verkligen en fantastisk talang som redan nu visat att hon kan vara med bland topp-15 i världscupen. Vi har även en till spännande tjej genom Astrid Norstedt. Och tack vare det stöd vi har fått från Svenska Spel och Bauhaus siktar vi på att rida vidare på denna framgångsvåg genom nya spännande satsningar. Framtiden för svensk backhoppning ser onekligen ljus ut, säger sportchef Andreas Arén.

Backhoppningen genomförs redan under några av de första tävlingsdagarna, så det blir att hoppa rätt in i hetluften för Frida.

OS-program backhoppning

OS 2022 genomförs 2–20 februari och sänds i Discovery Network där Kanal 5, Kanal 9, EuroSport 1, EuroSport 2 och EuroSport Player ingår.

Nedan följer svenska sändningstider (med reservation för ev. förändringar).

Lördag 5 februari

07.20 Backhoppning, normalbacke, kval (h)
11.45 Backhoppning, normalbacke, final (d) 

Söndag 6 februari

12.00 Backhoppning, normalbacke, final (h)

Måndag 7 februari

12.45 Backhoppning, mixade lag (m)

Fredag 11 februari

12.00 Backhoppning, stor backe, kval (h)

Lördag 12 februari

12.00 Backhoppning, stor backe (h)

Måndag 14 februari

12.00 Backhoppning lag, (h)

Med reservation för ev. förändringar

LÄS MER: Hela OS-programmet (länk till sok.se)

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info