Hoppa till sidans innehåll

Internationellt samarbete för att få mindre nationer att växa

26 APR 2021 10:26
Sedan november 2020 pågår ett spännande samarbete mellan cirka 10 nationer i världen som utövar sporterna backhoppning och Nordisk kombination.
  • Uppdaterad: 26 APR 2021 10:26

Anledningen till att gruppen har uppstått är för att genom samarbete och genom att utbyta kunskap hjälpa de enskilda nationerna att växa både på bredden och toppen.

Gruppen styrs i ett demokratiskt  samarbete där alla nationer är med och diskuterar utvecklingen av projektet. En nation kan därför inte bestämma allt, utan arbetet bedrivs i gemenskap. Inom gruppen kan enskilda nationer starta samarbeten med varandra.

Det finns olika nivåer för samarbetet: 

Nivå 1
I nivå 1 ingår landslag, de som är uttagna av det nationella förbundet till landslag.

Nivå 2
Hoppare och Nordisk kombinationsåkare som kontinuerligt håller på med backhoppning och/eller Nordisk kombination, på plast och snö. Ålder 13 och uppåt.

Olika samarbetsprojekt är att samarbeta med personal som till exempel vallare och sjukgymnaster på olika nivåer och ett annat är att arrangera gemensamma läger för hoppare 13 år och äldre. Om Covid-19 tillåter kommer det första lägret att hållas i Planica i juli.

I Sverige finns en egen projektplan som är kopplad till den internationella med syftet att skapa en bredd och framförallt ge möjlighet till dem som älskar backhoppning att hoppa mer och tillsammans. En viktig del är även att alla klubbarna är med på olika sätt genom att till exempel vara arrangörer för läger eller annat.

Olika insatser

Dräkter

Nationerna kan köpa in material tillsammans för att på så sätt beställa större volymer och få bättre kvalitet och eventuellt billigare inköp. Nationerna skapar en kunskapsbank där de lär av varandra för att få så pass bra dräkter och material som möjligt.

Regler

Nationerna kan arbeta tillsammans för att påverka regeländringar och införanden av regler inom FIS.

Övrig utrustning

Nationerna arbetar tillsammans för att utbyta kunskap och lära mer av varandra och därigenom få så bra utrustning som möjligt.

Ledarstab

Nationerna kan komma överens om att dela på olika ledarfunktioner som assisterande tränare, vallare, fysioterapeuter etc. när de är ute och tävlar på FIS-, COC- och WC-nivå.

Träningsläger

Nationerna anordnar gemensamma träningsläger för att hopparna och åkarna ska få träffas och lära sig av varandra. I samband med lägren kan det även finnas kunskapsutbyte, ledar- och tränarutbildningar etc.

Övriga funktioner

I samarbete genom de möten som genomförs kan även andra samarbeten bli aktuella. 

Skribent: Marit Stub Nybelius
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info