Hoppa till sidans innehåll
Foto: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN

Frida Westman uttagen till Topp och Talang

05 JUL 2022 10:12
Frida Westmans debutsuccé på världscupen resulterar nu i att hon är en av de fyra aktiva från Svenska Skidförbundet som nu kommer med i SOKs stödprogram Topp och Talang.
  • Uppdaterad: 05 JUL 2022 10:12

Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM. Varje aktiv som ingår i stödprogrammet får ett skräddarsytt stöd.

– Jag känner mig väldigt tacksam att SOK vill stötta min satsning och att de tror på mig så starkt, säger Frida.

Frida har haft en kanonsstart under sin allra första säsong i världscupen. Tanken var att hon skulle använda denna första säsong med att etablera sig bland topp-30, det blev snarare topp-10. Med två fjärdeplatser som bäst var hon inte långt ifrån att få kliva upp på världscuppallen. På 15 världscupstarter placerade sig Frida topp-10 hela sju gånger, vilket gjorde att hon slutade på en 13e plats i totalen.

Med dessa fina resultat "i bagaget" skrev Frida historia när hon blev uttagen till OS som Sveriges första kvinnliga hoppare någonsin. Senast Sverige skickade deltagare i backhoppning under ett olympiskt spel var 1994. 

Frida ser redan fram emot fler OS-starter.

– Att få ta del av SOKs resurser har betytt och kommer nu betyda ännu mer för min utveckling. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen!


Frida Westman gör sig klar för den historiska debuten på OS. Foto: Bildbyrån.

Under träningen vid OS i Peking imponerade hon stort, men strul med utrustningen satte dock fokuset på prov under själva tävlingen. Frida slutade på en fullt godkänd 16e plats i sin OS-debut. 

– Det här beskedet är verkligen jättekul för Frida! Så välförtjänt, men framför allt välbehövligt. SOK är en viktig kugge i arbetet framåt och Frida har verkligen visat att hon är ett namn att satsa på. Detta är ett fint kvitto på att hon är på rätt väg, säger sportchef Andreas Arén efter beskedet.

Trots att den gångna säsongen gick över förväntan och att Frida i dag räknas till den absoluta toppen, väljer hennes team Trønderhopp i Trondheim att avstå sommarens Grand Prix för att istället jobba kontinuerligt med hennes utvecklingsbara sidor inför kommande vinter.

– Det är ett klart tecken på långsiktighet och en bana som jag vet att även SOK står bakom. Det är ju några år fram till nästa OS, avslutar Andreas.

Om Topp och Talang

Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM med en uthållig satsning och rätt stöd. Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Topp och Talang, och allt stöd till aktiva och förbund, finansieras av SOKs sponsorer.

SOK startade stödprogrammet Topp och Talang 1998 och utfallet av stödet har en dokumenterat hög nivå. Drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år.

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info