Hoppa till sidans innehåll
Foto: MATIC KLANSEK/BILDBYRÅN Sveriges första kvinnliga OS-backhoppare Frida Westman.

Frida Westman på 16:e plats i OS-debuten

06 FEB 2022 14:58
Ett par igenimmade skidglasögon ställde till med problem när Sveriges första kvinnliga backhoppare någonsin på ett olympiskt spel, Frida Westman gjorde OS-debut.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2022 14:58

– Det som skedde var otroligt frustrerande och det blev svårt att hålla koncentrationen. När all utrustning är på blir man snabbt trött i vader och kring fotlederna, så det hela slet ganska ordentligt på musklerna. Jag är så klart besviken på att det blev som det blev eftersom hoppningen har varit stabilt bra och jag var riktigt laddad och fokuserad på att visa vad jag kan, säger Frida Westman direkt efter OS-debuten.

Stark tränings- och provomgång

Det började riktigt bra. Frida inledde med riktigt stark hoppning, i träningsomgången landade hon det fjärde bästa hoppet, som hon sedan följde upp med en sjätteplats i provomgången. En riktig kanonprestation av Frida, som blev uttagen av SOK enligt framtidskriteriet, och alltså bara är på plats för att samla erfarenheter för framtida OS.

220202 OS Frida Westman hoppar BILDBYRÅN 800-476.jpg
Frida visade på fantastisk hoppning i tränings- och provomgången. Foto: Bildbyrån. 

– Jag blev såklart väldigt glad över att få en biljett till OS! Och träningen efter den långa resan gick bra. Det är mycket som händer runt omkring, men jag tycker att jag har klarat av att hålla fokus och vara koncentrerad på mina uppgifter, säger Frida.

Problem med skidglasögonen

Det var dock i första hoppomgången hon fick problem. Skidglasögonen immade igen och det blev några stressande minuter där Frida gnuggade frenetiskt med papper för att få bort imman. Till slut fick hon till dem så pass att hon kunde hoppa. Det var naturligtvis inte en optimal uppladdning, vilket också visade sig, det blev en 21:a plats.

220202 OS Frida Westman  skidglasögon BILDBYRÅN 800-476.jpg
Frida Westman. Foto: Bildbyrån.

Men Frida var vidare till finalhoppningen och fick laddad om på nytt. Självklart var hon påverkad av situationen. I finalen fick hon till ett mycket stabilare hopp och landade på 90 meter vilket gjorde att hon klättrade till 16:e platsen.

– Så här direkt efter tävlingen förstår jag om Frida har lite blandade känslor, men med lite distans tror jag att hon kommer känna sig riktigt nöjd ändå. Denna resa har varit otroligt nyttig för framtiden och hon har åter visat att hon kan utmana de bästa i världen. Det är ok att vara lite besviken efter det som hände i första hoppet, men i stort och med ett bredare perspektiv går det inte att vara annat än nöjd. Frida ska vara stolt över sin prestation och jag ser mycket fram emot resten av säsongen! säger Andreas Arén sportsligt ansvarig för backhoppning på Svenska Skidförbundet.

Kvar i Peking

Fridas OS-äventyr är slut för denna gång eftersom det endast finns en individuell tävling för damerna (normalbacke) med på OS-programmet.

220202 OS Frida Westman BILDBYRÅN 800-476.jpg
Frida och teamet blir kvar i Peking några dagar. Foto: Bildbyrån.

– Vi kommer vara kvar här i Peking under några dagar och försöka njuta till fullo av atmosfären. Sedan blir det hem och fortsätta träna inför nästkommande utmaningar i världscupen. Fridas landningar är en utvecklingsbar sida, vilket jag tycker är positivt i sin helhet. Hon hoppar otroligt bra, men har ändå mer att ge. Vi tar ett steg i taget, säger Andreas Arén sportsligt ansvarig för backhoppning på Svenska Skidförbundet.

Resultat

Backhoppning, damer

1) Ursa Bogataj, SLO, 239.0 pt
2) Katharina Althaus, GER, 236.8 pt
3) Nika Kriznar, SLO, 232.0 pt

16) Frida Westman, 175.5 pt

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info