Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm/ TT Frida Westman, IF Friska Viljor

Historisk framgång för Frida Westman – tia i världscupen

29 JAN 2022 17:54
Frida Westman, IF Friska Viljor, slog personbästa under världscuptävlingen i tyska Willingen när hon slutade på tionde plats. Det var den första svenska topp-10-placeringen på 21 år!
  • Uppdaterad: 29 JAN 2022 17:54

– Jag är ganska nöjd, men har mer att ge. I morgon ska jag jobba vidare på mina arbetsuppgifter och bland annat vara mer bestämd i luften, säger Frida efter prestationen.

Frida är vår just nu klarast lysande backhopparstjärna. Hon förbättrar sitt reslutat i nästan varje tävling, lördagens världscuptävling i Willingen var inget undantag.

Med mäktig hoppning placerade hon sig på tiondeplats vilket betydde nytt person- och Sverige-rekord för damer. Något som också var hennes mål.

– Hoppningen känns bra, målet är att förbättra olika saker och att komma topp-10, berättade Frida inför tävlingen

Det är ju en sak att sätta mål och en annan att verkligen infria målet. För det krävs målmedvetenhet och ett driv som få har, Frida är en av dessa.

– Det var visserligen ett kortare startfält, men det tar inte glansen av Fridas prestation eftersom de bästa fanns på plats. Jag är riktigt imponerad av henne speciellt som det var en tävling under svåra förhållanden, som hon ändå bemästrade, säger Andreas Arén, sportchef för backhoppning på Svenska Skidförbundet. 

Senast en svensk backhoppare kom topp-10 i världscupen var 2001 när Kristoffer Jåfs kom fyra under tävlingar i Trondheim, även han tävlandes för IF Friska Viljor.

I morgon är det dags för ytterligare en världscuptävling i Willingen. Det blir intressant att se om Frida kan återupprepa dagens bedrift. Formen är det då inget fel på, vilket bådar gott inför OS där Frida blir den första svenska kvinnliga backhopparen någonsin.

– Det som känns mest positivt är att Frida fortsätter prestera tävling efter tävling. Hon visar en stabilitet som gör att hon kan åka till OS och utmana världseliten med en bra känsla, avslutar Andreas Arén.

Vann världcuptävlingen i Willingen gjorde österrikiska Marita Kramer.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info