Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF

Historisk pallplats för Frida Westman

06 NOV 2022 14:40
Redan under gårdagens världscuptävling visade backhopparen Frida Westman att formen var där då hon tog en fjärdeplats i säsongsstarten. I dag slog hon till med en tredjeplats och fick för första gången kliva upp på pallen.
  • Uppdaterad: 06 NOV 2022 14:40

– Jag kan nästan inte tro det, det känns väldigt kul! Det var nervöst inför sista hoppet och det var en ganska dålig landning, så jag får jobba vidare på det. Men pallplatsen ger mig otroligt med motivation att jobba vidare på det som jag inte helt lyckades med i dag, säger en glad Frida till ViaPlay.

Backhoppningssverige har väntat länge på denna framgång. Den senaste svenska pallplatsen stod Mikael Martinsson för år 1992 – för 30 år sedan. Men i dag var det äntligen dags igen. Efter tre fjärdeplatser som bästa resultat fick Frida Westman, IF Friska Viljor, kliva upp på pallen när hon slog till med denna tredjeplats i sin blott andra världscupsäsong.

– Fjärdeplatsen i går var helt fantastisk, så jag vet egentligen inte vad jag ska säga om dagens prestation. Finns knappt ord att beskriva, det är helt magisk, säger en rörd Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning på Svenska Skidförbundet.

Redan i kvalomgången visade Frida att gårdagens fjärdeplats inte var en tillfällighet när hon gick vidare som trea. En placering som hon bättrade i första hoppomgången där hon sensationellt blev tvåa.

– Jag är väldigt glad. Det känns bra och jag ska bara fortsätta göra mitt och ha kul, kommenterade Frida till ViaPlay.

Och visst fortsatte hon leverera. Det blev ytterlligare ett långt hopp, dock med poängavdrag för en skräpig landning Men som tur är räckte poängen till den historiska pallplatsen, som är den första på damsidan någonsin.

Frida debuterade i världscupen förra säsongen där hon radade upp topp-10-placeringar, vilket gjorde att hon slutade på 13:e-plats i totalcupen. Men redan i sin andra säsong är hon uppe i världstoppen och pressar de etablerade åkarna.

– Det här betyder massor! Dels för Frida, men även för hela Backhopparsverige. Vilken energi-boost det här är för våra svenska hoppare. Hon visar verkligen att det är möjligt. Och förhoppningsvis får fler upp ögonen för vilken cool idrott backhoppning är med hjälp av denna fantastiska förebild, säger Andreas.

Nu blir det ett uppehåll i tävlingskalendern för Frida, där hon bland annat ska slipa på tekniken ytterligare i vindtunneln hos Indoor Wingsuit i Bromma. Därefter är det dags att ladda för tävlingar på hemmaplan när Norges cupen arrangeras i Falun den 19–20 november. Välkomna dit för att se vår nya backhopparstjärna!

Missade du tävlingarna? Besök Viaplay Vinter för att se repriserna.

Resultat, HS134, Wisla (POL)

6 november 2022

1) Eva Pinkelnig, AUT, 262.3
2) Katharina Althaus, GER, 251.4
3) Frida Westman, SWE, 248.7

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info