Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm/ TT Frida hoppar under FIS-cupen i Falun, november 2021.

Kanonstart på säsongen för Frida Westman

05 NOV 2022 14:13
Säsongen har startat riktigt bra för Frida Westman, vår nya svenska stjärna på backhoppningshimmelen som slog till med en fjärdeplats redan i världscuppremiären i polska Wisla. Och i morgon får hon en ny chans.
  • Uppdaterad: 05 NOV 2022 14:13

– Superkul att få tävla igen! Jag är väldigt nöjd med min prestation. Lite förvånad också men såklart jätteglad, jublar Frida Westman efter tävlingen. 

Det ska egentligen inte vara möjligt, men det är ingen som berättat det för vår backhopparstjärna Frida Westman. Förra säsongen debuterade hon i världscupen där hon radade upp fantastiska topp-10-placeringar, vilket gjorde att hon slutade på 13:e-plats i totalcupen.

Under säsongspremiären i polska Wisla visade hon att hennes otroliga utveckling inte var en tillfällighet.

Hon tog sig lätt vidare från kvalet med en sjätteplats. En placering som hon upprepade i tävlingens första omgång, där hon faktiskt hade det längsta hoppet på 127,5 meter.

I finalomgången fick Frida till ytterligare ett långt hopp på 126 meter, vilket gav henne en totalpoäng på 242,3. Hon klättrade två platser och hamnade på en stabil fjärdeplats, med endast 0,8 poäng upp till tredjeplatsen och hela 7,1 poäng före femteplatsen.  

– Det är ju hur kul som helst att Frida redan nu är och jagar uppe i världstoppen! Härligt att se att sommarträningen verkligen har gett resultat redan så här i starten på säsongen. Speciellt flygningen har utvecklats massor, säger Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning på Svenska Skidförbundet.

Den senaste svenska pallplatsen stod Mikael Martinsson för år 1992, för 30 år sedan. Men det verkar som en tidsfråga innan det är dags för en pallplats igen.

– Frida är ju fortfarande ny på världscupen och har ju ingen press på sig att behöva leverera, hon är där för att samla erfarenheter och slipa på detaljer. Men riktigt kul att hon redan nu är där och pressar de andra. Pallplatsen kommer när den kommer, men det ser onekligen lovande ut, säger Andreas.

I morgon söndag är det åter dags för Frida att hoppa igen. Följ tävlingen live kl 12 på Viaplay Vinter

Resultat, HS134, Wisla (POL)

1) Silje Opseth, NOR, 251.5
2) Marita Kramer, AUT, 244.2
3) Eva Pinkelnig, AUT, 243.1

4) Frida Westman, SWE, 242.3

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info