Hoppa till sidans innehåll
Foto: MAXIM THORE

Två historiska fjärdeplatser för Frida Westman

28 FEB 2022 14:57
Det var en revanschsugen Frida Westman som kom till start när de första världscuptävlingarna efter OS genomfördes i österrikiska Hinzenbach. Och som hon hoppade.
  • Skapad: 28 FEB 2022 14:57

Under OS skrev Frida Westman historia som Sveriges första kvinnliga OS-backhoppare någonsin. Det började riktigt lovande med topp-6-placeringar i grundomgångarna, men i finalen ville det sig inte riktigt (bland annat fick hon strul med sina googles) och det blev en 16:e plats. Så det var en minst sagt revanschsugen Frida som ställde upp i Hinzenbach.

Hon slog till direkt under lördagens tävling med en fjärdeplats, det bästa resultatet någonsin inom svensk damhoppning. Senast vi hade en så hög svensk placering inom backhoppningen var när Kristoffer Jåfs kom fyra i Trondheim 2001.

Men Frida nöjde sig inte med det, utan fortsatte hålla samma höga klass även under söndagens tävling. Efter det första hoppet låg hon på en sensationell andraplats!

− Jag är grymt imponerad! Inte bara över kvalitén på hoppningen eller resultaten, utan för hur Frida mentalt tacklar allt som sker. Målen för säsongen är sedan länge uppnådda, allt som sker nu är en bonus, säger Andreas Arén, sportsligt ansvarig för backhoppning inom Svenska Skidförbundet.

Tyvärr fick hon se sig omhoppad i finalen av Frankrikes Josephine Pagnier och även av hemmafavoriten Marita Kramer, som avancerade från en 10:e till en 2:a plats. Frida tangerade sitt personbästa när hon bärgade ytterligare en fin fjärdeplats. Att vara uppe och slåss om pallplatser redan i sin första världscupsäsong är en minst sagt stor bedrift.

− Det är klart att jag var lite nervös, men det var kul ändå att vara i en sådan situation ändå och se hur man reagerar. Jag tyckte ändå att jag tacklade det ganska bra även om jag inte kom på pallen. Det är små detaljer som gör skillnad i dag, säger Frida till SVTSport efter tävlingen.

Vann tävlingen gjorde Nika Kriznar från Slovenien. Andreas Arén är imponerad av Fridas snabba utveckling:

− För mig är det viktigt att vi försöker behålla ett brett perspektiv och fortsätter i det spår som är valt, vilket är att satsa långsiktigt och främst fokusera på träningen. Att Frida lyckas hålla fokus och fortsätter att utvecklas, både mentalt och fysiskt, för varenda tävling mitt under säsongen, är vad jag främst ”lyfter på hatten för”. Teamet i Trondheim är otroligt professionella. Det långsiktiga målet är att tillsammans ha en svensk medaljör till VM i Trondheim 2025.  

Närmast väntar tävlingar i norska Lillehammer, redan på onsdag den 2 mars, vilket nästan kan räkas som Fridas hemmabacke. Eftersom Fridas ”hemmaarena” finns i Trondheim, där ombyggnationer pågår har teamet istället spenderat mycket tid i Lillehammer under senaste året. Så det blir spännande att se vilken fördel Frida kan få av detta.

Därefter följer tävlingar i Holmenkollen till helgen. Till de norska tävlingarna ansluter även vår andra dambackhoppare Astrid Norstedt, som har kämpat en del med tekniken denna säsong. Vi håller tummarna för dem båda!

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNER

Tävlingskalender

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info