Hoppa till sidans innehåll

Freestyle-VM – en veteran och tre nya stjärnor

13 MAR 2013 17:05
Solen strålade över ett vackert landskap när de tre svenska teamen ett efter ett samlades på hotellet i norska Voss. Uppladdningen hade börjat för några actionfyllda dagar då kampen om VM-medaljer i puckelpist, slopstyle och skicross skulle avgöras.
  • Skapad: 13 MAR 2013 17:05

Det blev några fantastiska dagar när världens bästa åkare ”battlade” med varandra om att vara bäst i världen. Publiken fick se hisnande volter och farter i de tre arenorna, som låg precis bredvid varandra i skidområdet i Myrkdalen. Synd bara att ingen från svensk media följde tävlingarna som visade sig bli underhållning i världsklass.

Bäst under VM gick det för erfarne puckelåkaren Per Spett, Kiruna BK, som kom fyra i parallellpuckel, inte långt från medalj, och sexa i singelpuckel. Hans bästa VM någonsin. Per är en profil med sitt stora röda skägg och sin karaktäristiska ”superman-framåtvolt” som alltid får publiken att jubla.

– Det är klart att jag hade velat vinna men det känns oerhört skönt att kunna prestera på den här nivån, säger Per Spett.

Ludvig, Oscar och Sandra – den nya generationen levererade

I övrigt blev tävlingarna ett stort genombrott för några av våra heta juniorer.

I puckel var det Ludvig Fjällström, 20 år, Åre SK, som gjorde superkvalåk och gick till final både i singel- och parallellpuckel.

Den spektakulära slopestylebanan, med hopp större än X-Games, visade sig vara en rejäl utmaning. Där var det Oscar Wester, 17 år, Freestyleskidåkarnas förening, som gjorde en kanonprestation och slutade på en sjunde plats i sitt första VM.

Sist ut i freestyle-VM var skicrossåkarna. Banan var förhållandevis lätt vilket gjorde det svårt att köra om. Dagens genombrott kom från ytterligare en junior, Sandra Näslund, Kramfors Alpina.

Sandra är endast 16 år gammal men var helt orädd när hon tacklade banan och tog sig ända till kvartsfinal där motståndet blev för hårt. Men att hamna på 14:de plats i sitt första VM är mer än godkänt.

Vi ser verkligen fram emot att följa dessa unga orädda stjärnor i framtiden.

130306-VM-Ludvig Fjallstrom-LOTTE-250-299
Puckelpiståkaren Ludvig Fjällström
130307-VM-Oscar-Wester-LOTTE-250-299
Freeskiingåkaren Oscar Wester
130308-VM-Sandra-Näslund-LOTTE-250-299
Skicrossåkaren Sandra Näslund

 

Nyttigt att byta erfarenheter

Det är inte ofta våra svenska team träffas, men denna gång bodde alla på samma hotell.

– Det är jättekul att träffas och byta erfarenheter med andra åkare, men tyvärr gör vi det allt för sällan, sade puckelåkaren Julia Nilsson, Luleå Freestyle. En åsikt som delades även av ledarna.

– Det finns verkligen mycket vi kan lära av varandra. Jag ser fram emot snökonventetet som verkligen kan bli en arena för korstänkande, säger Tommy Eliasson, sportchef skicross.

Toppbild: Per Spetts flygande superman. Foto: VOSSOSLO2013

Skribent: SSF

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info