Hoppa till sidans innehåll

Nya riksidrottsgymnasium i skicross och freeskiing

19 JUN 2013 09:58
I dagarna kom beskedet att Riksidrottsstyrelsen, RS, valt att följa Svenska Skidförbundets förslag på discipliner, platsfördelning och orter för Riksidrottsgymnasierna, RIG inför perioden 2014–2017.
  • Skapad: 19 JUN 2013 09:58

Beslutet innebär att två nya RIG-gymnasier inom skicross, i Järpen, och freeskiing, i Malung, startas upp och för första gången på många år ökar nu SSF:s elevplatser.

– Det är ett trendbrott att vi får så många nya platser vilket är väldigt positivt. Vi har valt att satsa på skicross och freeskiing dels på grund av att de är nya OS-grenar och dels att vi ser att antalet utövare stadigt ökar, säger förbundsdirektör Niklas Carlsson.

Alpint kommer att ha fortsatt 17 elevplatser och RIG-orterna blir Malung och Järpen. Skolorna har tagit fram verksamhetsplaner som visar på stor utvecklingspotential, bland annat ska elever i de högre årskurserna träna och bo i Sälen och Åre för att få bättre träningsmöjligheter. Information om hur fördelningen av elevplatser mellan orterna kommer att se ut meddelas inom kort.
– Vi tror på idén att samla fler duktiga åkare på samma ställe. Målet är att fler aktiva ska nå internationell elit och placera sig i topp på våra mästerskap, säger Niklas Carlsson.

I och med de nya beslutet kommer den alpina Riksidrottsgymnasieverksamheten i Gällivare att upphöra.
– Det har varit ett svårt beslut att fatta då verksamheten varit bra på alla orter. Nu ska vi se till att stötta Gällivare och hjälpa dem att få ett bra NIU-gymnasium, nationellt godkänd idrottsutbildning, så de kan fortsätta utbilda och träna duktiga alpinåkare, säger Niklas Carlsson.

Längd kommer under nästa period ha kvar sina fem Riksidrottsgymnasier och snowboard och freestyle fortsätter i samma omfattning och på samma orter som tidigare.

SC_w2 130309-VM-Oscar-Wester-NICLAS-MAGNUSSON-550-366

Nya RIG-gymnasium i skicross i freeskiing under periden 2014–2017.
Foto: SSF

Skribent: Camilla Sandy

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info