Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Magnusson

Slopestyle skidor fokuserar på OS

17 JUN 2013 11:33
Sommaren är här, men redan nu förbereds nästa säsong. Målet är givet – OS i Sotji i februari. Fyra skidåkare deltog i maj på Olympic Camp tillsammans med många stora stjärnor från andra vinteridrotter.
  • Skapad: 17 JUN 2013 11:33

För att ta sig till OS måste du vara rankad topp-30 (killar) respektive topp-24 (tjejer) i världen. Dessutom ska du bli uttagen av Svenska Olympiska Kommittén, SOK.

Just nu har Sverige tre skidåkare i slopestyle som ligger bra till i rankingen; Emma Dahlström, Henrik Harlaut och Oscar Wester. Det återstår fyra tävlingar nästa säsong innan OS, så mycket kan hända.

Freeskiing Team Sweden WC Voss 2013 NIKLAS MAGNUSSON-550-367
Svenska landslaget under VM i Voss 2013; Niklas Eriksson, Henrik Harlaut, Anders Norin, Oscar Wester, Jesper Tjäder och Patte Nyberg. Foto: Niclas Magnusson

– Vårt mål är att ha fyra killar och två tjejer på topplistan i januari, sen får vi se vilka som har resultat nog att få åka till Sotji. Nu i sommar och höst fokuserar vi mycket på målet att nå dit. Vi kommer ha samlingar där åkarna kan ägna sig åt kvalitativ träning för att hitta säkerhet i sina bästa och svåraste trick. Däremellan följer de sina individuella träningsprogram och scheman, säger Anders Norin sportchef för freeskiing.

I början av augusti åker landslaget till Nya Zeeland för två veckors träning på snö. I slutet av månaden avgörs säsongens första världscuptävling i Snow Park. Därpå följer ett antal träningsläger innan nästa långa resa till USA med världscup i Colorado just före jul.

Konkurrensen i slopestyle skidor är stenhård. Ofta avgörs tävlingarna i fyra heat med 30–40 åkare där bara de två första i varje heat tar sig direkt till final. Den mentala träningen är därför en viktig del av förberedelserna. Det handlar om att kunna se sig själv som vinnare och lita på sin åkning. Utan att känna den rätta tryggheten är det svårt att leverera sina bästa trick, utan misstag. Tävlingsmomentet är oerhört nervpåfrestande.

– Får vi resultat med oss i de två första tävlingarna är mycket vunnet, då kan vi slappna av lite och finslipa fram till OS. Våra två långa läger är därför mycket viktiga, fortsätter Anders Norin.

Skribent: SSF

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info