Hoppa till sidans innehåll

Freeskiing ångar på i Sverige

14 JAN 2014 14:51
Säsongen 2014 har börjat fantastiskt för svensk freeskiing. I världscupen i Breckenridge USA kom både Emma Dahlström och Jesper Tjäder på andra plats. Och på hemmaplan har Swedish Slopestyle Tour startat – även det en succé.
  • Skapad: 14 JAN 2014 14:51

Fyra åkare klara för OS

Inför säsongen var målet att så många som möjligt av landslagets åkare skulle få åka till OS. Vi kan nu berätta att samtliga åkare med SOK-elitstöd har kvalificerat sig till OS.

Efter framgångarna i USA klättrade både Emma Dahlström och Jesper Tjäder rejält i världsrankingen.

Samtliga åkare är redan nu, inför sista tävlingen, rankade topp-30 (killar) respektive topp-24 (tjejer) i världen. De har även alla klarat SOK:s resultatkrav på minst en topp-8 placering i världskonkurrens. 100% leverans med andra ord!

Sista åkare att bli uttagen är Emma Dahlström. Torsbytjejen har dragits med skador i stort sett hela tiden de två senaste säsongerna.

– Det var först på lägret i Stubai i november som Emma började komma tillbaka på allvar. Så med bara tre världscuptävlingar i bagaget under två år har hon nu presterat vad som krävs. Jag är verkligen imponerad över sättet hon tagit sig tillbaka till toppen. Jag vill också passa på att tacka och gratulera teamchef Patric ”Patte” Nyberg. Patte har gjort ett fantastiskt jobb med laget, säger Anders Norin, sportchef för freeskiing på skidförbundet.

Emma Dahlström klar för OS! Foto: Patric Nyberg
Emma Dahlström klar för OS! Foto: Patric Nyberg

De OS-klara i slopestylelaget är; Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder och Emma Dahlström. Tjejerna tävlar den 11 februari och killarna den 13 februari. Redan den 1 februari sätter sig laget på planet mot OS i Sotji.

Swedish Slopestyle Tour (SST)

Det var isande kallt i Funäsdalen när SST drog igång för säsongen i helgen. Men stämningen och åkningen värmde. Funäsdalsberget hade fått till en bra bana med tanke på den hittills snöfattiga vintern och hela 66 åkare (varav tre tjejer) var anmälda.

Det blev en tävling där några unga lovande åkare utmärkte sig speciellt. Jesper Trägårdh (född -99), Niklas Zakrisson Larsson (-98) och segraren Måns Bertz Wågström (-96) imponerade stort. Svensk parkåkning går en ljus framtid till mötes. Tjejklassen vanns av Tova Stål (-97).

Tova Stål och Elina Vesterlund på pallen
Tova Stål och Elina Vesterlund på pallen, SST #1 Funäsdalen. Foto: Jim Johansson

– Det var kallt och sol under finalen. Publiken fick se några nya namn kliva fram och nu hoppas jag att även fler tjejer vill börja tävla. För att fylla alla funktioner i organisationen ställde ett antal föräldrar upp och gjorde tävlingen möjlig. De avlöste varandra i kylan både kvalet och finalen. Jag vill rikta ett extra stort tack till dem! säger Anders Norin.

Ökad närvaro i sociala medier

Under december har SSF freeskiing fokuserat på kommunikation i social medier. Glädjande nog har det resulterat i närmare 5 000 följare på Facebook, det var omkring 800 i november.Landslaget rapporterar även direkt på Instagram. Swedish Slopestyle Tour kommuniceras också via facebook .

Följ oss!

Toppbild: Måns Bertz Wågström under kvalet SST #1 Funäsdalen Foto Adam Forsberg

Skribent: SSF

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info