Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson

Dags för världscuppremiär

24 AUG 2017 16:15
Till helgen är det dags för säsongens första världscuptävling i slopestyle! Freeskiinglandslaget är självklart på plats i Cardrona på Nya Zeeland, redo att jaga viktiga världscuppoäng inför säsongens stora mål – OS i Sydkorea.
  • Skapad: 24 AUG 2017 16:15

Sex åkare har gjort den långa resan över till vintern på det södra halvklotet där den två veckor långa vinterfestivalen "NZ Winter Games" går av stapeln, vinterspelen inleds på lördag med en världscuptävling i freeskiing slopestyle.

Henrik Harlaut, Åre SLK, som tog både guld i X-Games och även vann världscupen i fjol i grenen Big Air siktar nu tillsammans med sina lagkamrater på att säkra sina individuella platser till OS i Slopestyle (Big Air är ännu inte en olympisk gren).


Fr.v. Jennie Lee Burmansson, Jesper Tjäder, Emil Granbom, Oliwer Magnusson, Oscar Wester och Henrik Harlaut. Foto: Niklas Eriksson.

– Vi har haft en riktigt bra uppladdningsvecka här i Cardrona inför tävlingen, parken är bra och humöret är på topp. Åkningen är i fas för alla våra åkare och vädret är med oss. Det är svårt att begära mer som coach i nuläget. Vi hoppas förstås att alla åkare håller nivån genom hela tävlingen, men det får vi ta då. Så just nu är känslan väldigt bra, vi har knappast kunnat ha bättre förutsättningar, hälsar förbundskapten Patric Nyberg på telefon.

Förutom de välmeriterade landslagsåkarna Henrik Harlaut, Åre SLK, Jesper Tjäder, Östersund, och Oscar Wester, Freestyleskidåkares förening så ställer Sverige upp med en trio unga talanger.

Emil Granbom, IFK Falun, gör sista året på gymnasiet men satsar fullt ut på touren denna tävlingssäsong och kommer alltså till start i helgen. Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, och Oliwer Magnusson, Östersund, tog i våras varsitt silver vid Junior-VM och finns även dom med på Nya Zeeland.

Jennie Lee Burmansson laddar för premiär i världscupen. Foto: Niklas Eriksson.

För 15-åriga Burmansson blir det dessutom debut i världscupen då hon tidigare varit för ung för att få starta(!). Denna unga tjej, som gjort sig känd för sin rena åkstil och avancerade railtrick, blir ett namn att se upp med under kommande säsong då även hon siktar på att ta en plats vid vinterns olympiska spel.

Korsbandsopererade Emma Dahlström är i full gång med sin rehabträning och beräknas vara tillbaka på snö senare i höst och kommer således stå över denna inledande tävling.

Vad: Världscupen i Slopestyle Cardrona Nya Zeeland

När: Kval lördag kl. 08.30 (lokal tid), final söndag kl. 09.00 (lokal tid)

Åkare:
Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF
Henrik Harlaut, Åre SLK
Jesper Tjäder, ÖFK
Oscar Wester, Freestyleskidåkares förening
Emil Granbom, Falu IK-Falu SnowPark
Oliwer Magnusson, ÖFK

Världscupkalender freeskiing 2017/2018 (nytt fönster)

NZ Winter Games (nytt fönster)

Skribent: Stefan Karlsson

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info