Hoppa till sidans innehåll

Burmansson guld och Harlaut silver i X-Games Big Air

21 MAJ 2018 09:14
Det blev stor succé för de svenska freeski-åkarna under X-Games Big Air i Oslo. Jennie-Lee Burmansson slog till med ett guld och giganten Henrik Harlaut tog sin 10:e X-Games-medalj när han kämpade hem ett silver.
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2018 09:16

– Det är helt galet, jag kan inte tro att det är sant, säger en överlycklig Jennie-Lee Burmansson efter att ha landat guldet i sin allra första X-Games Big Air. Detta var hennes andra X-Games tävling som gett lika många medaljer, i januari tog hon brons i slopestyle. Vilken debut på de stora scenerna!

X-Games är en statusfylld tävling för freeski- och snowboardåkare eftersom den fanns långt innan dessa grenar kom med på OS-schemat. Och Sverige har varit mycket framgångsrika, denna tävling blev inget undantag.

Årets debutant Jennie-Lee satte med vinsten i Oslo punkt för en fantastisk första säsong där hon vann den totala i världscupen i slopestyle vilket också resulterade i att hon blev uttagen till OS i PyeongChang som Sveriges yngste vinterolympier någonsin.

Till skillnad mot Jennie-Lee är Henrik Harlaut är en gigant med stora mått inom X-Games. Han är, förutom att vara otroligt populär på grund av sin karaktäristiska och underhållande åkning, den som har vunnit allra flest gånger.

Efter första åket låg Harlaut på femte plats, men då slog han till ordentligt.

Han fick till tävlingens absolut bästa åk en ”Switch left tripple cork 1440 mute” som gav hisnande 49,33 poäng, en nästintill perfekt score då 50 är maxpoäng. Samma trick gav honom segern i X-Games Aspen tidigare i år och nu visade det sig vara ett ”medaljvapen” igen. Dock nådde han inte ända upp till guldet eftersom han hade ett andra åk som inte riktigt gav förväntad utdelning (de två bästa räknas).

Henke fick lägga ytterligare en silvermedalj till sin stora samling och har nu hela tio X-Games-medaljer, sex guld och fyra silver. Ett imponerande resultat!

Det fanns fler svenska åkare på plats i Oslo, Jesper Tjäder, Oscar Wester, Hugo Burvall och snowboardåkaren Sven Thorgren som gjorde en värdig comeback efter en skadedrabbad säsong. Igen av dem tog sig vidare till finalåken.

– Det har varit ett intensivt tävlingsår och vi visar gång på gång att våra åkare tillhör den absoluta världstoppen. Det är inte bara de äldre etablerade åkarna som "gör sitt jobb" utan extra roligt är ju såklart att nästa generation redan levererar toppresultat. Jennnie-Lee gör ju en otrolig insats säsongen igenom och även Hugo Burvall har haft ett toppår i Big Air i världscupen med två pallplatser där han slutar trea i totalen. Att jobba med ett lag som både har bredd och topp är en ynnest för vilket landslag som helst och svensk freeskiing är verkligen i hetluften just nu, säger sportchef Stefan Karlsson.

Nu väntar en lite lugnare period med lite välförtjänt vila för våra svenska åkare innan det är dags att förbereda sig för Air n´ Style i som går i Sidney Australien i augusti, även här handlar det om grenen Big Air. Då hoppas vi få se nya stordåd från våra framgångsrika svenska åkare.

Resultat

Big Air freeski, damer

1) Jennie-Lee Burmansson, SWE, 77,66
2) Giulia Tanno, SUI, 73,66
3) Tiril Sjaastad-Chirtiansen, NOR, 73,33

Big Air freeski, herrar

1) Birk Rudd, NOR, 85,33
2) Henrik Harlaut, SWE, 83,99
3) Oystein Braaten, NOR, 77,32

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info