Hoppa till sidans innehåll
Foto: ISSEI KATO/BILDBYRÅN

Wester elva i finalen efter ett fantastiskt kval

18 FEB 2018 13:00
Det var ett merittyngt svenskt herrlag som ställde upp i de olympiska spelens andra slopestyle-tävling någonsin. Förväntningarna var stora, konkurrensen hård och marginalerna för misstag små.
  • Skapad: 18 FEB 2018 13:00

I den knivskarpa konkurrensen gällde det att satsa och det var precis det våra åkare gjorde. De satsade verkligen allt. Men det går inte alltid som man har tänkt, det fick Henrik Harlaut, Jesper Tjäder eller Oliwer Magnusson erfara. De hade en tung förmiddag när ingen av dem gick vidare till final från de inledande kvalåken, vilket de naturligtvis var besvikna över.

– Jag är mest besviken över att jag inte kunde sätta det åk jag satte på träningen, säger Jesper Tjäder.


Killarna på plats under tjejernas tävling. Fr.v. Jesper Tjäder, Oliwer Magnusson, Henrik Harlaut och Oscar Wester. Foto: Bildbyrån.

En som däremot lyckades med besked var Oscar Wester som vann kvalet i stor stil efter ett suveränt andra åk som gav honom 95,40 poäng.

– Ja, det satt, precis som jag ville och jag kände att jag hade marginal att steppa upp det ytterligare i finalen, berättar Oscar.

Det är många faktorer som ska stämma för att du ska landa ett hopp eller träffa en rail perfekt. Marginalerna är små, mycket små.

– Han fick verkligen till ett kanonåk! Det var härligt att se, säger Stefan Karlsson, sportchef freeski och snowboard.


Klart man blir glad efter ett kanonåk (poängen i bakgrunden)! Foto: Bildbyrån.

Oscar satsade i finalen, men gjorde missar både på railsen och i de avslutande hoppen, det har man inte råd med i en världsfinal.

– Det var verkligen jättebra av Oscar att gå till final. Och jag hoppades så klart att han skulle sätta ett lika bra åk i finalen, men det är tuffa förhållanden i en OS-final. Men han visade än en gång vilken kapacitet han har och jag är övertygad om att vi får se många bra åk av Oscar under resten av säsongen, säger Stefan.

Med tanke på de framgångar som killarna i landslaget har haft den senaste tiden så var det inte konstigt att det fanns stora förhoppningar på mer framskjutna placeringar. Vi har många världsstjärnor som vi gläds åt i vårt svenska slopestylelandslag.

Detta betyder dock inte att det bara är att ställa dit skidorna och hämta medaljerna. Att åka slopestyle är ingen lek, de trick som åkarna gör på rails och hopp skulle inte gå att klara av utan otaliga timmar av träning både på och utanför banan.

Konkurrensen under ett mästerskap är alltid knivskarp (för alla idrotter). De allra bästa är på plats och alla vill självklart prestera som bäst när det gäller som mest, och under ett OS är pressen extra hård.

Det gäller att allt faller på plats just den dagen, just den stunden i just det momentet. Ibland lyckas det, ibland inte. Och lyckas det inte så är det någon annan som lyckas, och de har all rätt att bli hyllade för sina prestationer.

Så megagrattis till OS-medaljörerna Öystein, Nicholas och ABM, ni satte helt fantastiska åk!


Grattis till medaljörerna i slopestyle! Fr.v. Nicholas Goepper, Öystein Bråten och ABM. Foto: Bildbyrån.

Resultat 18 februari

Slopestyle herrar, Phoenix Snow Park (KOR)

1) Öystein Bråten, NOR 95,00
2) Nicholas Goepper, USA 93,60
3) Alex ”ABM” Bealieu-Marchand, CAN 92,40

11) Oscar Wester 62,00
17) Henrik Harlaut, 75,80
18) Oliwer Magnusson, 73,20
23) Jesper Tjäder, 60,60

Komplett resultat

Skribent: Lotte Jernberg

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info