Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jesper Tjäder

Säsongens första världscuptävling i slopestyle på skidor hålls i Stubai

21 NOV 2018 16:33
Efter drygt två veckors uppehåll är det så dags för världscup igen. För landslaget i freeskiing blir det världscuptävling i slopestyle i Stubai, Österrike medan landslaget i snowboard kör världscup i Big Air med Air & Style-tävlingen i Peking, Kina.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2018 16:33

Sedan förra torsdagen har herrarna från det svenska A-landslaget laddat på plats nere i de österrikiska alperna: Henrik Harlaut, Åre SLK; Jesper Tjäder, ÖFS; Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening; Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark; Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle; och Hugo Burvall, Sundsvalls SLK.

De har också fått tillskott av Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin. Han är med i utmanarlandslaget tillsammans med Oliver Movenius, RISK, och Joel Svelander, IFK Falun Alpint.

– Eftersom vi har en extra plats i slopestyle så tänker jag att då fyller vi den platsen med en utmanaråkare på varje slopestylevärldscup. Isak har haft mest åktid innan den här tävlingen så då kände vi att han var lämpad för att komma med på den här tävlingen, och prova att köra världscup, berättar förbundskapten Niklas Eriksson.

– Jag hoppas att det kommer att bli en grym och lärorik tävling. Förväntningarna jag har på mig själv är att sätta ner ett bra åk som jag själv är nöjd med, säger Isak om torsdagens kval. 

Det är för andra året i rad som Stubai står som värld för världscupen i slopestyle på skidor. Mellan den 20-24 november kommer runt 120 åkare från över 20 länder att ta sig an slopestylebanan, som för i år fått ett nytt utseende.

– Det är bara två hopp i banan faktiskt och det är lite ovanligt, det brukar alltid vara minst tre. Förra året när vi var här så hade de tre hopp och då var det lite problem med farten inför det sista så de har byggt om det tredje hoppet till en railfeature. Så det är tre rails efter de två första hoppen, förklarar Niklas.

– Det är lite annorlunda men det är bra. Vi har varit här nu i ett par dagar allihopa och kört lite rails och vi känner oss laddade inför det. Och hopp, det är inga problem.

Isak gillar banans hopp och tekniska rails. “Något som jag uppskattar väldigt mycket då det finns möjligheter för många kreativa tricks,” summerar han.

Emma Dahlström, Hovfjället Ski & Board, kommer att stå över helgens världscuptävling samt tävlingarna i december för att kunna satsa på VM i februari nästa år. Förhoppningen är också att hon kan åka med landslaget till Font Romeu, Frankrike i början på januari.

Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF, kommer dessvärre att missa stora delar av säsongen till följd av en korsbandsskada som hon ådrog sig under träning inför världscupspremiären i Nya Zeeland.

Vad: Världscupen i slopestyle på skidor, Stubai, Österrike 

När: Kval torsdag kl. 09.15 (lokal tid), final fredag kl. 11.45 (lokal tid) 

Tävlande svenskar

Henrik Harlaut, Åre SLK

Jesper Tjäder, ÖFS

Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening

Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark

Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle

Hugo Burvall, Sundsvalls SLK

Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin

Mer information: Freeski World Cup Stubai

Vad: Världscupen i Big Air - Air & Style, Peking, Kina

När: Kval fredag kl. 11.25 (lokal tid), final lördag kl. 18.30 (lokal tid)

Tävlande svenskar

Sven Thorgren, Sollentuna Snowboardklubb

Måns Hedberg, Bollnäs AK

Mer information: Air + Style Beijing 2018

Kontaktpersoner på plats

Freeskiing: Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Snowboard: Förbundskapten Joakim Hammar 076-8827814

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info