Hoppa till sidans innehåll
Foto: Norska Skidförbundet Emma Dahlström vann den totala världscupen i big air säsongen 2016/2017

Freeskistjärnan Emma Dahlström slutar i landslaget

24 JUN 2019 14:50
Sveriges genom tiderna bästa freeski-åkare på damsidan, Emma Dahlström, har beslutat sig för att avsluta sin tävlingskarriär.
  • Skapad: 24 JUN 2019 14:50

– Förhoppningsvis kommer knät, som krånglat ett tag, fungera bättre under kommande vinter och då ser jag fram emot att kunna filma under ett par säsonger. Jag känner att jag har mer att ge där och ser fram emot att kunna ge den delen av min skidåkning mer tid, säger Emma.

Emma Dahlström visade sig för första gången på freeski-scenen under SM 2008 efter det har hon skämt bort oss med många bra prestationer under åren. 

Eller vad sägs om denna svit i den totala världscupen i freeski:

2016/2017 – 1:a big air, 5:a slopestyle
2015/2016 – 2:a slopestyle
2014/2015 – 1:a slopestyle
2013/2014 – 2:a slopestyle

– Att vinna Kristallbollen är något jag är väldigt stolt över. På något sätt innebär det att jag inte bara hade tur när jag vann någon tävling utan att det är ett kvitto på en riktigt bra säsong, säger Emma har två kristallglober (som delas ut till vinnare av de totala världscuperna) och hon nominerades även till Jerringpriset 2015.

Sammanlagt har Emma fjorton pallplatser i världscupen varav fem vinster, sex andraplatser och tre tredjeplatser.

– När en så stor stjärna såsom Emma väljer att avsluta sin karriär lämnar det förstås ett tomrum. Det får mig också att reflektera över hur mycket hon brinner för sin sport och hur hon genom hårt arbete och en positiva attityd har  inspirerat många unga killar och tjejer genom åren. Det är ett nöje att sammanfatta en så imponerande karriär, säger Stefan Karlsson, sportchef snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet..

Till Emmas imponerande resultat kan vi bland annat även addera ett guld i slopestyle i X-games 2015. En seger som Emma uppskattar enormt mycket eftersom X-Games har lika stor, om inte större, betydelse än ett OS i freeski- och snowboardvärlden.

– X-games guldet i Aspen var mitt riktigt stora break i karriären och något jag alltid drömt om att uppnå. Så det var superhäftigt att vara med om! Efter det föll det mesta på plats med sponsorer, tävlingar och landslag.


Förutom guldet i X-games i slopestyle 2015, tog hon även bronset i big air i Oslo 2016. Foto: Bildbyrån.

Hon har även en silvermedalj från VM i Sierra Nevada. En imponerande insats eftersom hon kraschade i de två inledande åken, men ändå lyckades när det som bäst behövdes.

Vad är då det bästa med att ha upplevt tävlingscirkusen inom freeski?

– Det har varit fantastiskt att få se otroligt många platser och att få träffa så många inspirerande människor. Freeski är en sport med mycket frihet men som också innebär att man får ta mycket eget ansvar. Jag känner att jag verkligen har växt som människa genom alla upplevelser och det har gjort mig till en självständig och stark person.

Freeski är en förhållandevis ny tävlingssport som under senare år har växt enormt. Annat var det när Emma klev in som nykomling i freeski-världen.

– När jag började i landslaget så var vi redan en av de ledande nationerna, i alla fall på herrsidan. Så det har varit väldigt kul och häftigt att se att vi som "tog över" har lyckats förvalta detta och att det nu finns flera nya svenska åkare som är med i toppstriderna och slåss på alla tävlingar. Det är också väldigt kul att det finns många fler tjejer som deltar nu, både i parkerna och som tävlar.

Hela freeski-sporten har utvecklats snabbt. 

– Ja, när jag började fanns det ju bara SM att tävla i och det blev min första tävling 2008. Nästa steg blev European Freeski Open 2009 och det var ju kanske lite väl stort steg att ta, skrattar Emma och fortsätter:

– Men det fanns ju inget mellanting. Annat är det nu. Parkerna på hemmaplan har blivit mycket bättre och det finns en nationell tour, Swedish Slopestyle Tour, som är en naturlig väg in i tävlandet.

Men nu är det alltså filmandet som Emma brinner för.

– Ja det är något som jag vill fokusera på de kommande åren. Sedan hoppas jag kunna vara med och inspirera fler unga killar och tjejer i framtiden genom att vara med på något hörn. Kanske som coach på ProgSession, en satsning bara på tjejer eller under några andra camps, avslutar Emma.

 Emmas eget uttalande:


Foto: Bildbyrån.

Mina två senaste säsonger har varit tuffa och jag känner att jag inte längre har drivet för att fortsätta med tävlingscirkusen. Känslan har vuxit fram om att jag är nöjd och stolt över min tävlingskarriär, och därför känns det också som att elden inom mig släckts vilket gör det svårt att försöka tävla vidare mot nya mål.

Förhoppningsvis kommer knät som krånglat fungera bättre under kommande vinter och då ser jag fram emot att kunna avsluta min karriär med att filma under ett par säsonger. Känner att jag har mer att ge där och ser fram emot att kunna ge den delen av min skidåkning mer tid.

Vill rikta ett stort tack till alla de som stöttat och hejat på mig under min tävlingskarriär. Laget, tränare, familjen, mina sponsorer, min agent, SOK, physio’s och alla tävlingskamrater – utan er hade den här resan aldrig varit möjlig!

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info