Hoppa till sidans innehåll

Harlaut 6:a och Wester 11:a i Big Air-världscupen i Atlanta

22 DEC 2019 04:22
Det var väldigt hög nivå på Big Air-kvalet i Atlanta. Alla svenska åkare satte ner sina trick på bra sätt, men Henrik Harlaut var den enda som tog sig hela vägen till final. Där blev han tillslut sexa.
  • Skapad: 22 DEC 2019 04:22

Det har varit en lång och intensiv dag i Atlatna med både kval och final i Big Air-världscupen. 

Henrik Harlaut hade fint flyt under dagen och gick in i finalen med den fjärde bästa poängen från kvalet. I finalen låg han trea inför sista omgången och slutade sedan sexa.

- Det var kul att få ta sig vidare till final eftersom jag missade finalen i Kina. Det var första Big Air-världscupsfinalen som jag missat någonsin, så det var skönt att sätta ner mitt trick i kvalet idag. I finalen fick jag till första hoppet bra, men kände att jag fick lite dåligt med fart i det andra, så det gick tyvärr inte hela vägen. I övrigt känns kroppen bra, förutom en halvskadad tumme från förra helgen, men det störde mig inte. Jag ser fram emot att få köra lite slopestyle nu framöver, säger Henrik som blir kvar i USA över julen för att jobba med att filma rails. 

Stora trick i sista omgången

Toppstriden blev en jämn kamp där det ställdes ner helt nya galna trick i sista omgången. Kvällens tvåa Antoine Adelisse från Frankrike höll i en grab på väg ner för inrunnet och gjorde sedan en trippelvolt, och vinnaren Alexander Hall från USA avslutade sin tävling med en Swich dubbelcork 1800. 

Wester nära final

Oscar Wester var ytterst nära att ta sig till final men snubblade på mållinjen och blev sexa i sitt heat med 91.50 poäng, vilket endast var 0,25 poäng ifrån femteplatsen som istället gick till Kanadensaren Alex Beaulieu-Marchand. Oscar hade dessutom den sjunde bästa totala poängen efter kvalet, men eftersom det endast är fem åkare går vidare från varje heat missade han snöpligt nog avancemang trots en riktigt fin insats.

- Jag känner att det är på rätt väg, jag fick ner trick som jag är väldigt nöjd med och har tränat på länge. Saker och ting stämmer nu. Jag har haft ett lite kämpigt 2019 men nu är jag på väg åt rätt håll, förklara Oscar.

Chans på pallplats i totalalen 

Jesper Tjäder gjorde också ett bra kval, men belönades inte med lika höga poäng av domarna som samma trick gav i Peking förra helgen. 

-Det kändes bra, men det var väldigt hög nivå på kvalet. Det var bara ett åk som räknades till skillnad från två i kvalet i Kina. Det upplägget hade passat mig bättre. Jag hade tänkt prova ett helt nytt trick, men jag får se till att lägga på en snurr till sista Big Air-omgången. Det gäller att jag tar en första- eller andraplats om jag ska kunna komma trea i den totala världscupen, säger Jesper.

Oliwer Magnusson gjorde också en bra tävling och slutade på en fin 13:e plats.

Burmansson snart tillbaka

Damernas tävling vanns av schweiziska Mathilde Gremaud, före landsmaninnan
Giulia Tanno och Isabel Atkin, Storbritannien. Norska Johanne Kille som vann Air & Style i Peking förra helgen kom på femte plats. 

Jennie-Lee Burmansson som är påväg tillbaka efter sin korsbandsskada var inte med i Atlanta. Däremot visade hon upp fin form under förra helgens Swedish Slopestyle Tour (SST), där hon vann. Förhoppningen är att hon ska kunna vara med freeskilandslaget i Front Romeu där världscupen i Slopestyle körs 9-11 januari.

Resultat herrar freeski

Alexander Hall, USA, 187.50
Antoine Adelisse Frankrike, 186.50
Teal Harle, Kanada 185.25
Birk, Ruud, Norge, 184.50
Elias Syrja, Finland, 183.25
Henrik Harlaut, Sverige, 173.25
Alex Beaulieu-Marchand, Kanada 171.25
Evan Mceachran, Kanada, 90.25
Samuel Baumgartner, Österrike, 24.75
Mac Forehand, USA

Fullt resultat

https://www.fis-ski.com

Resultat Damer Freeski

Mathilde Gremaud, Schweiz, 180.75
Giulia Tanno, Schweiz,175.75
Isabel Atkin, Storbritannien, 164.50

Fullt resultat

https://www.fis-ski.com/

Svenska tävlande

Henrik Harlaut, Åre SLK
Oscar Wester, Freestyleskidåkarnas Förening
Jesper Tjäder, Östersund Freestyle
Oliwer Magnusson, Östersund Freestyle

Kontaktperson på plats Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Skribent: Julia Örtegren
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info