Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson Henrik Harlaut inför slopestylefinalen.

Henrik Harlaut fyra, Jesper Tjäder femma i X-Games finalen i slopestyle

28 JAN 2019 09:21
I söndagsförmiddag MST var det dags för finalen i ett av de event som kanske mest bidragit till att göra X-Games Aspen till vad det är idag. Henrik Harlaut slutade fyra och Jesper Tjäder femma men de var en hårsmån ifrån pallen.
  • Uppdaterad: 28 JAN 2019 09:21

– Bra men lite tung dag för oss. Henrik blev neddömd och Jesper missade lite på en grab, vilket resulterade i en 4:e och 5:e placering. Ett väldigt bra resultat med tanke på det startfältet som var. Men det var så nära att det blev två medaljer, förklarar förbundskapten Niklas Eriksson.

Tio finalåkare körde bäst av tre åk i coursen på Buttermilk Mountain. Under de senaste 16 X-Games har 13 olika åkare vunnit slopestyle. Henrik Harlaut vann sitt första slopestyleguld här förra året.

– Känner mig väldigt nöjd med min åkning, men tycker helt klart att jag borde fått en mycket högre poäng för mitt första åk. Vet faktiskt inte vad dom dömde ner det på. Så inför andra och tredje åket var det väldigt svårt för mig att fokusera eftersom jag kände att gjorde ett bra åk men inte fick betalt för det, säger han efteråt, och om poängen på 78.33.

Jesper, som för tre dagar sedan drog på sig en mindre skada under träningen inför Big Air, hade vilat de senaste träningsdagarna. Men i sin sjunde X-Games hade han något speciellt planerat.

– Innan Jesper gick upp på start så sa han till mig och Henrik att det inte finns en chans att han åker här ifrån utan att få sätta ner tricket han försökte på det fjärde railet, en switch frontflip slide to switch. Vilket han fick till men missade tailgraben lite på andra hoppet, berättar Niklas.

Det var just det tricket som fick X-Games kommentatorerna att gå i högvarv, “Look at that! Oh, my gosh!”

Och, det var ”mixade känslor,” efter finalen.

– Är väldigt glad med att få sätta ner sista åket och 5:e platsen. Men det känns verkligen som jag var en bättre tailgrab ifrån pallen, säger Jesper.

Men herrarna och förbundskapten blickar framåt.

– Vi åker här ifrån hela och revanschsugna på VM. En titel som ingen svensk lyckats med att få händer på ännu. Och med veckans insats så känns det väldigt lovande! understryker Niklas.

Resultat: Hela listan här

1. Alex Hall, USA, guld, 95.66

2. Alex Beaulieu-Marchand, Kanada, silver, 92.66

3. Ferdinand Dahl, Norge, brons, 80.33

 

4. Henrik Harlaut, Åre SLK, 78.33

5. Jesper Tjäder, ÖFS, 77.66

 

Kval - 1A

12. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 54.00

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info