Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson Oliwer Magnusson under världscuptävlingen i Mammoth.

Magnusson 14:e, Wester 15:e i slopestylefinalen i Mammoth

11 MAR 2019 19:30
De tuffa väderförhållandena i Mammoth höll i sig världscupen ut. Under den hektiska kval- och finalsöndagen fick åkarna tampas med nyckfulla vindar och en bristfällig bana. Trots det tog sig Oliwer Magnusson och Oscar Wester vidare till final.
  • Uppdaterad: 11 MAR 2019 19:30

Ursprungligen hade tävlingsschemat sett bra ut med kval och final på separata dagar, torsdag respektive fredag, samt ordentligt med träning dessförinnan. Men väderleken satte krokben för såväl schema som träningstid, och på söndagen fick herrarna köra kval, direkt följt av finalen.

– Efter flera dagars snöoväder och framflyttade starter i diverse grenar, så var det äntligen vår tur att få tävla, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

– Vädret var iallafall på vår sida, som det verkade när vi kom upp, då det var sol och väldigt lite vind. Men även fast förhållandena var optimala så var det ändå väldigt svårt för en stor del åkare att komma över de två sista hoppen. Man var i princp tvungen att ha vinden i ryggen för att försäkra sig att man skulle ta sig över.

I kvalet gick de topp åtta bästa åkarna från vardera heat vidare till final.

– Det var många som kom kort på kvalet. Hugo Burvall hade satt ner ett riktigt bra railåk men ramlade tyvärr på sista hoppet då han var tvungen att hoppa i medvind. Motvinden var det även för både Jesper och Emil som fick lägga om åken i sista minut för att försöka få tillräckligt med fart. Tyvärr förgäves då dem inte heller kom över.

Medvind fick däremot Oliwer Magnusson, Oscar Wester och Isak Davidsson. En förkyld Oliwer gick till final som sjätte bäste man (87.50). Han var tätt följd av Oscar Wester som kvalade in som sjua (79.50).

Fr.v.: Oscar Wester och Oliwer Magnusson. Foto: Niklas Eriksson.

Isak Davidsson, som hade ett riktigt fint åk med en suverän railtransfer på andra sektionen, blev dessvärre nia i sitt heat och hamnade precis utanför en finalplats.

– I finalen vände vinden friskt och många åkare landade kort. Oliwer började känna sig mer krasslig och valde att inte köra fullt ut och satte ner ett väldigt lätt åk för honom, vilket resulterade i en 14:e plats. Oscar kämpade dock på men vinden bråkade och han fick inte ner det åket han hoppades på och slutade en plats bakom Oliwer som 15:e plats, berättar förbundskapten.

Det var framförallt under det första åket som hoppen ställde till stora problem, amerikanen Peter Raich hade en otäck krasch i det andra hoppet och finalen fick tillfälligt avbrytas.

Dock lyckades landsmannen Mac Forehand ställa ned ett paradåk med en massiv 1440. Han fick den enda poängen över 90 (90.95), och kom att vinna sin första världscup i karriären.

Det blev en frusterande vecka, fortsätter Niklas. “Det känns lite surt att banan fungerade så pass dåligt i relativt ok förhållanden.”

– Ibland fungerar inte allt som man vill. Men nivån på åken våra åkare hade fram tills hoppen var extremt hög och utförda på ett enastående sätt. Något vi får ta med oss här ifrån och lyfta blicken till VC-finalen i Silvaplana, 2630 mars, konstaterar han.

Fr.v.: Oliwer Magnusson, Hugo Burvall, Isak Davidsson, Jesper Tjäder, Emil Granbom och Oscar Wester i säsongens nästa sista slopestylevärldscup i Mammoth. Foto: Niklas Eriksson.

Resultat Världscupen i slopestyle, Mammoth, USA:

Herrar: Hela listan här  

1. Mac Forehand, USA, 90.95

2. Ferdinand Dahl, Norge, 86.05

3. Kiernan Fagan, USA, 85.20

 

13. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 43.40

14. Oscar Wester, Freestyleåkares Förening, 40.80

 

17. Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin, 83.75

27. Jesper Tjäder, ÖFS, 61.50

35. Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark, 43.50

43. Hugo Burvall, Sundsvalls SLK, 22.50

 

Damer

1. Mathilde Gremaud, Schweiz, 86.65

2. Johanne Killi, Norge, 79.15

3. Megan Oldham, Kanada, 76.15

 

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info