Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson Jesper Tjäder under slopestylefinalen i franska Font Romeu.

Magnusson sjua, Tjäder tia och Burvall 16:e i slopestylefinalen

12 JAN 2019 20:55
Det blev en väldigt lång lördag i backen för de svenska herrarna med både kval och final på en och samma dag. Men trots det visade laget att man definitivt är att räkna med - inte minst inför kommande VM.
  • Skapad: 12 JAN 2019 20:55

– Det var jättekul. Det vart lite stressigt med kval och final på en dag men det gick bra ju ändå, säger Oliwer Magnusson, som för första gången vann ett kval. Han och schweizaren Andri Ragettli hade den högsta poängen från sina respektive kvalheat med 91.50.

Friska vindar är väl att uttrycka sig milt över den blåst som härjat i Font Romeu de senaste dagarna och var orsaken till att herrarnas kval blivit framskjutet först från torsdag till fredag och sedan från fredag till lördag. Väderleken stabiliserade sig på lördagen, som istället bjöd på fyra minusgrader och en strålande blå himmel.

“Det var perfekta förhållanden,” fortsätter Oliwer.

– Jag körde samma åk i finalen som i kvalet. Första åket i finalen så gjorde jag lite småmissar men fixade det i andra åket.

Han slutade som bäste svensk, på en sjundeplats, i finalen och är således en topp-åtta placering närmare att kvala in till VM. Det krävs nämligen tre topp-åtta placeringar på en världscuptävling för att ta sig till världsmästerskapen i Park City, Utah i februari.

– Det blir intressant nu, nästa tävling är i Seiser Alm och X-Games där förhoppningvis Jesper, Oscar och Oliwer kan ta sina sista platser, förklarar förbundskapten Niklas Eriksson.

Även om laget hade ett riktigt långkörare, de kom till backen vid 08.30 imorse och finalen avslutades strax efter kl. 16.00, är Niklas jättenöjd med vad de blågula åkarna levererade. Jesper Tjäder och Hugo Burvall, som tog sig till sin första slopestylevärldscupfinal, kom bägge på en andraplats i sina respektive kvalhear.

– Vi hade ett sådant bra kval med en förstaplats och två andraplatser. Det blir lite surt när det blir sådana här långa dagar för om man hade fått åka hem och vila upp sig och göra sig redo för finalen på ett annat sätt då tror jag att det hade blivit en annan utgång på resultatet.

– Det är väldigt tufft att bara komma till en bana som man bara har varit i ett par timmar en dag och sedan att den dagen var för tre dagar sedan. Jag tycker ändå att alla gör jättebra och är så pass nära och alla är i toppstriden, så det var jättekul.

Emil Granbom och Oscar Wester kom bägge nior och hamnade precis utanför finalen. Henrik Harlaut slutade tia i kvalet efter att domarna missbedömt en grab på första hoppet.

– De uppfattade som att han inte fick graben och fick inte den poäng han hade hoppats på. Men det är sådant som händer i den här sporten ibland, det är videobedömning och de har 60 åkare på plats som ska köra så de tyckte att han - det såg inte ut vid första anblicken att han hade fått graben, vilket han fixade. Det var ju lite tråkigt för Henke, säger Niklas men tillägger att Henrik ändå ligger trea i den totala världscupen, bara 27 poäng efter amerikanen Alexander Hall som vann idag.

Tjejerna körde en “kvalfinal,” eftersom de inte hade något kval utan alla tjugo tävlande gick direkt vidare till final. Under det första åket hade österrikiskan Laura Wallner en otäck krasch och tävlingen fick avbrytas i cirka en timme.

Dessförinnan hade schweiska Sarah Hoefflin ställt ner dagens vinnande åk som belönades med 78.52. Det blev även schweziskt på tredjeplatsen i form av Giulia Tanno. Amerikanskan Eileen Gu blev tvåa med 78.03, bara 0.49 bakom Hoeffin.

Resultat Världscupen i slopestyle, Font Romeu, Frankrike

Herrar. Hela listan här

1. Alexander Hall, USA, 92.11

2. Philippe Langevin, Kanada, 90.27

3. Andri Ragettli, Schweiz, 89.06

 

7. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 81.06

10. Jesper Tjäder, ÖFS, 78.92

16. Hugo Burwall, Sundsvalls SLK, 30.25

 

17. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 82.25

23. Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark, 74.00

24. Henrik Harlaut, Åre, 72.25

51. Oliver Movenius, RISK, 41.50

54. Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin, 32.25

 

Damer

1. Sarah Hoefflin, Schweiz, 78.52

2. Eileen Gu, USA, 78.03

3. Giulia Tanno, Schweiz, 74.54

 

Kontaktperson på plats

Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info