Hoppa till sidans innehåll
Foto: Niklas Eriksson Oliwer Magnusson hoppar i slopestylevärldscupbanan i franska Font Romeu.

Starkt svenskt lag kör årets första världscuptävling i slopestyle

10 JAN 2019 10:30
Trots rådande snöbrist inför årets första världscuptävling i slopestyle i franska Font Romeu, 8-12 januari, har arrangörerna ändå lyckats bygga en otrolig bana. Lägg till detta åtta laddade blågula åkare och helgens tävling kan bli en riktig rysare.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2019 10:30

Med åtta platser tillgängliga i slopestyle för killar, har A-landslaget, dvs. Henrik Harlaut, Åre SLK; Jesper Tjäder, ÖFS; Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening; Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark; Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle; och Hugo Burvall, Sundsvalls SLK fått sällskap av två åkare från utmanarlandslaget: Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin och Oliver Movenius, RISK.

Olivers målsättning inför 2019 är att, “försöka komma iväg på fler tävlingar utomlands och att utvecklas mycket,” och då är det inte helt fel att börja det nya året med en slopestylevärldscup.

– Det är grymt kul att få köra större tävlingar och tävla mot riktigt bra åkare, säger han.

Oliver och resten av killarna har haft två långa och jättebra träningsdagar men någon natursnö - det är det inte att tala om.

“Nä, det är helt sjukt”, utbrister förbundskapten Niklas Eriksson som samtidigt är mäkta imponerad av vad man lyckats åstadkomma med tanke på omständigheterna.

– I tio dagar har de sprutat 10,000 m3 snö om dagen. Så det är helt bart vid sidan av och sedan har de en backe full med snö med hopp och grejer, så de har gjort ett jättejobb. Det är kul att de är så peppade. Det är inte världens största skidort så det sjukt kul att dem satsar och verkligen bryr sig och vill få till det så bra som möjligt.

– De har tagit en backe, även om de inte har så många, och gjort det till en slopestylebacke. Bara det är rätt häftigt, tycker jag.

Det är för tredje gången som det körs världscup i slopestyle i Font Romeu. I januari 2017 kom Jesper Tjäder tvåa och i december samma år slog Oscar Wester till när han tog karriärens första världscupseger här. Båda åkarna är på jakt efter varsin sista topp-åtta placering (de har sedan tidigare två vardera) för att kunna kvalificera till VM i februari. Henrik Harlaut blev VM-klar i december förra året tack vare sin tredjeplats i slopestyle i Dew Tour.

– Det är så kul när man jobbar med det här laget eftersom alla åker på en sådan pass hög nivå så att alla har faktiskt möjligheten och väldigt bra chanser att ta sig till final, säger en förväntansfull förbundskapten. Jämfört med andra länder, ligger Sverige i framkant, förklarar han.

Det ska tilläggas att kraftiga vindbyar har gjort att herrarnas kval flyttats fram, från torsdag till fredag.

Emma Dahlström, Hovfjället Ski & Board, kommer däremot inte att tävla i Font Romeu utan har valt att inte köra några världscuper i år.

– Beslutet är något som har växt fram då jag fortfarande har det struligt med mitt högra knä vid hög belastning. Förra säsongen var tuff med att ta sig tillbaka från korsbandsskadan och att försöka hinna bli nog bra i tid till OS, det slet hårt, säger hon.

– Vill inte känna den pressen med tävlingar när kroppen inte är helt hundra även denna säsong. Så därför har jag valt att ta ett steg tillbaka från tävlingsscenen denna säsong.

Hur ser framtiden ut?

– Jag kommer under säsongen köra på ändå men utanför tävlingarna. Planen är att filma, åka puder, köra några events i Europa och förhoppningsvis även lära sig lite nya trick i parken!

Vad: Världscupen i slopestyle på skidor, Font Romeu, Frankrike

När: Kval lördag kl. 10.00 (lokal tid), final lördag kl. 14.27 (lokal tid)

Tävlande svenskar

Henrik Harlaut, Åre SLK

Jesper Tjäder, ÖFS

Oscar Wester, Freestyleåkares Förening

Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark

Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle

Hugo Burvall, Sundsvalls SLK

Isak Davidsson, Bjursås IK Alpin

Oliver Movenius, RISK

Kontaktperson på plats

Förbundskapten Niklas Eriksson 073-0706396

Mer information: Coupe du Monde de Freestyle de Font-Romeu

Skribent: Malin Dunfors
Epost: Adressen Gömd

LAGSPONSORER

LEVERANTÖRER

SE ALLA PARTNERS

Tävlingskalender
Skidor vill!
Idrottslyftet
FIS
Åre 2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info